100ste drone voor voorraadinventarisatie stijgt op in IKEA Zaventem

15 maart 2023, Zaventem - IKEA België verwelkomt de implementatie van geautomatiseerde drones bij IKEA Zaventem en IKEA Luik. De invoering van de dronetechnologie in Zaventem mag terecht gevierd worden: het is de 100ste drone voor voorraadinventarisatie die binnen de Ingka Groep, 's werelds grootste IKEA franchisenemer, wordt geïmplementeerd. De introductie illustreert de ambitie van het bedrijf om het magazijn- en voorraadbeheer op grote schaal te automatiseren. De zelfvliegende drones helpen medewerkers van IKEA ervoor te zorgen dat de juiste producten op het juiste moment op de juiste plaats zijn. De innovatieve technologie is ontwikkeld in samenwerking met het Zwitserse bedrijf Verity.

Dankzij deze technologie wordt het dagelijkse werkproces van medewerkers ergonomischer, efficiënter en veiliger. De door de drones verzamelde gegevens verschijnen onmiddellijk op een dashboard, waardoor handmatige voorraadsinspecties niet meer nodig zijn en dagelijkse inventarisaties veel sneller kunnen worden uitgevoerd. Voorheen kon de analyse van inventarisafwijkingen wel drie maanden duren; nu, met behulp van de drones, duurt dat minder dan een week. ​ 

De drones gebruiken een op maat gemaakt GPS-systeem en een op AI gebaseerd algoritme om barcodes te scannen en inventarisfouten op te sporen. De voordelen van het drone-systeem laten zich gemakkelijk staven: medewerkers kunnen sneller producten lokaliseren en afwijkingen in productvoorraden gemakkelijker corrigeren, wat resulteert in een verbeterde voorraadnauwkeurigheid en dus een betere klantervaring. De drones bieden ook ecologische voordelen doordat ze het energieverbruik verminderen en overbevoorrading voorkomen. ​ 

Na een succesvol proefproject bij IKEA Gent, zal de technologie nu geïmplementeerd worden bij IKEA Zaventem en IKEA Liège. De implementatie in IKEA Zaventem is de grootste tot nu toe in een land van de Ingka Groep. De drones zullen er vanaf half maart operationeel zijn. In IKEA Luik zullen de drones naar verwachting in april gaan vliegen. Deze investeringen maken deel uit van een bredere evolutie bij IKEA België, waarbij digitalisering en automatisering een betere werkomgeving, meer efficiëntie en meer tevreden klanten in een hybride winkelomgeving mogelijk moeten maken. In IKEA Hasselt loopt momenteel bijvoorbeeld een proefproject met Automated Guided Vehicles die goederen op een efficiënte en geautomatiseerde manier kunnen verplaatsen. 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.