Alleen gerecycleerd of hernieuwbare plastic in IKEA producten en verpakkingen vanaf 2030

IKEA België bant wegwerpplastic in 2020 en bereikt hiermee een belangrijke mijlpaal voor de 2030 doelstellingen

ZAVENTEM, 10 februari 2020 – Sinds 1 januari 2020 vind je geen plastic wegwerpproducten meer in het IKEA assortiment. De ban op wegwerpplastic vormt een belangrijke stap naar de doelstelling om tegen 2030 enkel gerecycleerd of hernieuwbaar plastic in het IKEA assortiment en verpakkingen te gebruiken. In de IKEA bistro’s en restaurants voert IKEA progressief een ban in op wegwerpplastic. Vandaag zijn er enkel bekers, bestek en borden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen in gebruik. Daarnaast investeert het bedrijf in de ontwikkeling van steeds meer producten in gerecycleerd of bioplastic en oplossingen om het gebruik van plastic in verpakkingen te verminderen. Zo wil het bedrijf duurzame aankopen voor iedereen betaalbaar maken.

Alle beelden in hoge resolutie zijn beschikbaar in de IKEA Media Gallery

Ambities voor 2030

Tegen 2030 wil IKEA klimaatpositief zijn en enkel nog hernieuwbare en gerecycleerd plastic gebruiken in het assortiment en de verpakkingen. Het bedrijf wil, naast tal van andere initiatieven, zo een antwoord bieden op de vraag van klanten om te kunnen bijdragen aan een circulaire economie. 

In de voorbije tien jaar werd het gebruik van plastic in verpakkingen al van 12% tot 6% verminderd, met als doelstelling dit tot 3% te verminderen tegen 2030. Het plastic dat nog gebruikt zal worden voor verpakkingen zal dan enkel nog van biologische oorsprong zijn.

De inzet voor duurzamer plastic maakt deel uit van de ambities om IKEA producten op basis van circulaire design principes te ontwerpen tegen 2030: gemaakt om hergebruikt, versteld, verkocht of gerecycleerd te kunnen worden, met zo weinig mogelijk afval als resultaat.  “IKEA wil een positieve impact hebben op mensen en onze planeet.” legt Caroline Gastaud, Sustainability Manager bij IKEA België, uit. “We willen bijdragen aan een wereld met minder afval door zelf een bijdrage te leveren en ook mensen te inspireren. Met onze omvang kunnen we duurzaamheid als een betaalbare en eenvoudige keuze aanbieden voor vele mensen. Wegwerpplastic bannen is één van de vele stappen die we nemen in de juiste richting.”

Ban op wegwerpplastic

Sinds het begin van dit jaar zijn er bij IKEA België geen rietjes, borden, bekers, hondenpoep-, diepvries- en vuilniszakken uit wegwerpplastic meer te vinden in het assortiment. De overschotten van producten uit wegwerpplastic werden verzameld en zullen in samenwerking met Renewi worden gerecycleerd.

In de restaurants en bistro’s voert IKEA België progressief duurzame alternatieven in. Plastic rietjes, borden, bekers en bestek zijn vervangen door alternatieven gemaakt van ​ papier uit duurzaam beheerde bossen en met een coating van bioplastic gemaakt van rietsuiker. Ondertussen werkt IKEA aan een plasticvrije oplossing. De duurzame FORNYANDE rietjes gemaakt van papier kan je ook kopen om thuis te gebruiken. Of ga voor de nieuwe OKUVLIG bamboerietjes die je kan hergebruiken door ze schoon te maken met de meegeleverde reinigingsborsteltjes. 

Maak kennis met ons duurzaam assortiment

Ten slotte bestaan meer en meer producten in het assortiment uit duurzamere alternatieven voor plastic gemaakt van fossiele grondstoffen. De TOMAT plantenspuit is bijvoorbeeld gemaakt van gerecycleerd plastic. Daarvoor wordt onder andere plastic verpakkingsfolie uit de afvalcontainers van de winkels en distributiecentra verzameld en omgebouwd. Zo ook de KUNGSBACKA keukenonderdelen, die bestaan uit hergebruikt hout en gerecycleerde PET-flessen. Daarnaast zijn er ook de HEROISK borden en TALRIKA bekers, de eerste IKEA collecties die volledig gemaakt zijn van bioplastic. Ook de ISTAD hersluitbare, plastic zakjes bestaan vanaf nu uit bioplastic en zijn een vaste waarde in het duurzame IKEA assortiment. 

Hoge resolutie beelden van de hierboven genoemde producten vind je hier.

In april lanceert IKEA België de MUSSELBLOMMA collectie bestaande uit gerecycleerd plastic uit de Middellandse Zee verzameld door Spaanse vissers. De collectie bestaat uit een tote bag, twee kussenhoezen en een tafelkleed en werd ontworpen door de Spaanse designer Inma Bermudez die ook haar inspiratie uit de oceaan haalde. 

Hoge resolutie beelden van de MUSSELBLOMMA collectie vind je hier.

IKEA x Eva Mouton

Om de ambities van IKEA voor 2030 met betrekking tot plastic in de verf te zetten, besloot IKEA België om samen te werken met cartooniste Eva Mouton. ​ In haar tekeningen vertaalt de illustratrice hoe IKEA duurzame oplossingen biedt voor het dagelijkse leven. 

Ontdek hier alle cartoons van Eva Mouton.

 


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.