Belgische IWitness-expo begint in IKEA Gent en geeft een andere kijk op vluchtelingenkampen

Foto-expo geeft inkijk in de ervaringen van IKEA medewerkers tijdens hun bezoek aan vluchtelingenkampen in Jordanië

Vanochtend werd in het woonwarenhuis van IKEA in Gent de IWitness-expositie officieel geopend. In een originele fototentoonstelling kunnen bezoekers de ervaringen herbeleven van zes Belgische IKEA medewerkers die in juni naar twee vluchtelingenkampen in Jordanië trokken. De deelnemers aan het IWitness-programma konden er met eigen ogen ontdekken hoe vluchtelingen er leven en geholpen worden door de ontwikkelingsprojecten van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) met de steun van de IKEA Foundation. De pop-up installatie zal in de komende weken worden opgetrokken in verschillende Belgische IKEA woonwarenhuizen om zoveel mogelijk Belgische gezinnen te bereiken.

Zes Belgische IKEA medewerkers trokken in juni naar enkele vluchtelingenkampen in Jordanië in het kader van het IWitness-programma. Ter plekke bezochten ze verschillende ontwikkelingsprojecten die de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) er met de steun van onder meer de IKEA Foundation heeft opgezet. Het geselecteerde deelnemersteam bestond uit twee fotografen, drie storytellers en een videojournalist. De komende weken kan het grote publiek de ervaringen van deze ooggetuigen herbeleven via een pakkende fototentoonstelling in enkele van de Belgische IKEA woonwarenhuizen.

In een speciaal ontworpen constructie van 7m bij 3m houdt IKEA de bezoeker een spiegel voor wat betreft de levensomstandigheden, dromen en dagelijkse bekommernissen van de vluchtelingen in Jordanië. Doorheen de tentoonstelling vind je ook foto’s van de Belgische IWitness-deelnemers in hun dagelijkse doen, wat soms erg treffende vergelijkingen oplevert. De foto’s zijn van de hand van Baptiste Collard, verkoopmedewerker van IKEA Hognoul en gediplomeerd fotograaf. De tentoonstelling blijft niet enkel op één plaats, maar wordt in de loop van de volgende weken opgesteld in verschillende IKEA woonwarenhuizen.

“We zijn erg opgetogen dat we met het IWitness-programma zes medewerkers de kans hebben kunnen geven om met eigen ogen de moeilijke levensomstandigheden en de uitdagingen waar de vluchtelingen voor staan, te kunnen ontdekken”, aldus Caroline Gastaud, sustainability manager IKEA Belgium.

“Met onze verhalen, ervaringen en foto’s willen we in deze expositie zoveel mogelijk mensen bewust maken van de omstandigheden waarin vluchtelingen leven en de manier waarop wij Belgen met dergelijke projecten een verschil kunnen maken in het dagelijkse leven van vluchtelingen”, zei Erika Buggenhoudt, verkoopmedewerkster keukens IKEA Gent.

De IWitness-expositie van IKEA verwelkomt je graag nog in:

  • IKEA Gent: vanaf 11/8
  • IKEA Mons: vanaf 11/8
  • IKEA Wilrijk: vanaf 18/8
  • IKEA Hognoul: vanaf 18/8
  • IKEA Arlon: vanaf 26/8
  • IKEA Anderlecht: vanaf 12/09
  • IKEA Hasselt: vanaf 11/08
  • IKEA Zaventem: vanaf 12/08

 

Over de IKEA Foundation

De IKEA Foundation (Stichting IKEA Foundation) is de filantropische arm van de Stichting INGKA Foundation, de eigenaar van de IKEA Groep. We streven ernaar de kansen voor kinderen en jongeren in een aantal van ’s werelds armste gemeenschappen te verbeteren door financiële steun te geven aan totaalprogramma’s op lange termijn die een ingrijpende en blijvende verandering kunnen teweegbrengen. De IKEA Foundation werkt samen met sterke, strategisch gekozen partners voor het toepassen van innoverende benaderingen om grootschalige resultaten te bereiken in vier kerngebieden in het leven van een kind: een thuis, een gezonde start in het leven, kwaliteitsonderwijs en een stabiel gezinsinkomen. Daarnaast helpt de IKEA Foundation deze gemeenschappen in de strijd tegen klimaatverandering.

www.ikeafoundation.org

Contacteer ons
Annelies Nauwelaerts PR Manager, IKEA België
Annelies Nauwelaerts PR Manager, IKEA België
Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Bergen. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4500 medewerkers.