Belgische primeur voor IKEA wereldwijd: Zelfsturende drones staan overdag IKEA medewerkers bij in distributiecentrum Winterslag 

21 februari 2024, Winterslag Het IKEA distributiecentrum in Winterslag voert zelfsturende drones in die medewerkers bijstaan met geautomatiseerde voorraadcontroles. Het is een Belgische primeur: het Genkse distributiecentrum is de eerste IKEA vestiging wereldwijd waar de drones actief zijn op hetzelfde moment als de medewerkers, waardoor ze 24 op 7 inzetbaar zijn.

In tientallen IKEA vestigingen wereldwijd stijgen vandaag al zelfsturende drones op voor voorraadcontrole. In België gebruiken IKEA Gent, Zaventem, Anderlecht, Liège, Mons en Arlon de technologie al, en IKEA Wilrijk volgt begin maart. Voor de lancering in het IKEA distributiecentrum in Winterslag ging het bedrijf een stap verder: hier voeren de drones hun taken ook overdag uit, tijdens de werkuren van de medewerkers. In andere IKEA vestigingen stijgen de drones pas ‘s nachts op na sluitingstijd. Doordat de drones gelijktijdig actief zijn met de medewerkers, kunnen medewerkers in real-time inspelen op mogelijke tekorten of overschotten, nog efficiënter werken en de drones inzetten in opslagplaatsen waar er 24 op 7 activiteiten worden uitgevoerd. 

De drones maken het dagelijks werk van medewerkers ergonomischer, veiliger en minder routineus. Ze dragen ook bij tot een betere klantervaring, want dankzij de drones kunnen medewerkers producten sneller terugvinden en fouten in de voorraad sneller corrigeren. 

IKEA ontwikkelde de drone-technologie in samenwerking met een Zwitsers bedrijf. Ze bouwden een op maat gemaakt GPS-systeem en een op AI gebaseerd algoritme waarmee de drones barcodes scannen en fouten in de voorraad opsporen. De data die de drones verzamelen verschijnen onmiddellijk op een dashboard, waardoor handmatige voorraadinspecties overbodig zijn en voorraadoverzichten sneller worden opgemaakt. 

Deze investeringen in drone-technologie maken deel uit van een bredere evolutie bij IKEA België, waarbij digitalisering en automatisering een betere werkomgeving en meer tevreden klanten in een hybride winkelomgeving mogelijk moeten maken. 

Foto's in hoge resolutie zijn beschikbaar in deze mediagalerij.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.