CAW Groep en IKEA België roepen op tot meer ondersteuning van alleenstaande ouders bij het vinden van geschikte huisvesting

Zaventem, 24 maart 2023 – Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) en IKEA België werken samen om meer bewustzijn te creëren over de moeilijkheden die Vlaamse eenoudergezinnen ondervinden bij het vinden van geschikte huisvesting, en om oplossingen aan te reiken aan de politieke wereld aan de hand van een memorandum. Het memorandum werd 23 maart 2023 voorgesteld tijdens een lokaal politiek debat waar lokale politici, sociaal werkers en alleenstaande ouders ideeën uitwisselden over hoe het Vlaams welzijns- en woonbeleid verbeterd kan worden ten voordele van deze kwetsbare (en groeiende) maatschappelijke groep.

Het eerste lokale debat in de reeks vond plaats op donderdag 23 maart in CAW Mechelen. Onder de deelnemers bevonden zich André Schmidtgall (CEO van IKEA België), Wouter Torfs (CEO van CAW), Tom Meeuws (Antwerps schepen van Sociale Zaken, Vooruit), Gabriella De Francesco (Mechels schepen van Sociale Zaken, Groen), Simon Gheysen (Adjunct-kabinetschef Wonen, kabinet van Vlaams minister Matthias Diependaele), Bert D’Hondt (Raadgever Armoedebestrijding, kabinet van Vlaams minister Benjamin Dalle) en Carien Neven (Voorzitter, Vlaamse Vereniging van Huisvestingsmaatschappijen), alsook mensen actief in de sociale sector en alleenstaande ouders. Met het debat wil IKEA België en CAW politici van verschillende partijen betrekken bij een dialoog rond de precaire huisvestingssituatie van eenoudergezinnen, met als doel om het thema op de politieke agenda te zetten in aanloop naar de verkiezingen van 2024. In Franstalig-België organiseert IKEA België hetzelfde initiatief in samenwerking met de Fédération des maisons d'accueil et des services d'aide aux sans-abri (AMA). 

De debatten worden gevoerd op basis van een memorandum dat IKEA België opstelde in samenwerking met het CAW en AMA. Dit memorandum bevat tien concrete beleidsaanbevelingen om de moeilijkheden die eenoudergezinnen ondervinden bij het vinden van betaalbare en geschikte huisvesting op te lossen, en kwam tot stand tijdens een “Hackathon” waarbij IKEA België verschillende experten ter zake samenbracht. ​ 

Al deze initiatieven kaderen binnen het “Welkom Thuis”-initiatief van IKEA België, een meerjarig project waarmee het bedrijf meer bewustzijn wil creëren bij het brede publiek en beleidsmakers over de vaak precaire huisvestingssituatie van eenoudergezinnen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Dat eenoudergezinnen een kwetsbare maatschappelijke groep zijn werd eens te meer duidelijk in een studie die IKEA liet vorig jaar uitvoeren. Daaruit bleek dat 40% van de Belgische eenoudergezinnen in armoede leeft1, dat 22% van de eenoudergezinnen een gebrek aan toegankelijke, betaalbare huisvesting van goede kwaliteit ervaart. Voor 1 op de 4 alleenstaande ouders duurde het meer dan 6 maanden om een woning te vinden. En 2% van Vlaamse alleenstaande ouders zijn tijdens hun zoektocht naar huisvesting zelfs dakloos geworden. 

In het kader van het “Welkom Thuis”-project project heeft IKEA België sinds 2021 tal van donaties gedaan aan verschillende projecten en initiatieven ter ondersteuning van eenoudergezinnen. Met deze donaties werden al 434 gezinnen, 932 personen en 31 opvanghuizen ondersteund. Tegen eind 2023 wil IKEA België dankzij donaties aan CAW en AMA 2.500 mensen ondersteunen met €230.000. Het gaat zowel om financiële donaties als het schenken van IKEA producten. 

Daarnaast biedt IKEA België zijn medewerkers de mogelijkheid om tijdens hun werkuren vrijwilligerswerk te doen bij opvanghuizen voor eenoudergezinnen. Sinds de start van dit initiatief in 2021 hebben 397 medewerkers deelgenomen aan deze vrijwilligersactiviteiten. 

1: Enquête uitgevoerd in 2021 door IPSOS bij 348 gezinnen in Brussel, 801 in Wallonië en 615 in Vlaanderen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.400 medewerkers.