Dompel je onder in georganiseerde chaos met IKEA

Cluttercore geeft je huis een persoonlijk tintje

Zaventem, 09 november 2023 – Het jaarlijkse Life At Home Report van IKEA over woontrends wereldwijd onthult dat een interieur dat bij je persoonlijkheid past een positief effect heeft op je mentale gezondheid. Maar hoe integreer je je interesses in je woning als inspiratie ontbreekt? Duik in de wereld van 'cluttercore' met IKEA. Deze actuele woontrend nodigt uit om je huis te vullen met interieurobjecten die je persoonlijkheid en je interesses weerspiegelen. Niet alleen als decoratie, maar als een reflectie van je authentieke zelf. Ontdek in wat volgt hoe deze trend van georganiseerde chaos zowel je welzijn bevordert, relaties versterkt als zelfexpressie stimuleert.  

Alle beelden in hoge resolutie en prijzen zijn beschikbaar in de IKEA Media Galerij.

Wanneer ‘georganiseerde rommel’ je welzijn verbetert 

Hoewel 85% van de Belgen benadrukt dat het belangrijk is om zich thuis comfortabel te voelen, lijkt slechts 47% dit ook daadwerkelijk te ervaren. Dat is waar de cluttercore-trend van pas komt! Creatieve oplossingen om je favoriete spullen te etaleren - denk aan vitrinekasten, kisten en vintage meubeltjes - zijn hét geheim achter een georganiseerde en toch stijlvolle leefruimte waarin je je helemaal thuis voelt. Gebruik je verzameling magazines als opzet voor de leeslamp, of stapel vintage kratten op tot coole boekenplanken. Zo voeg je een extra persoonlijke touch toe aan je interieur én houd je de boel ook opgeruimd. Win-win, toch? Je huis wordt niet alleen een Instagramwaardige plek, maar ook jouw dagelijkse dosis geluk. 

“Een Cluttercore-interieur draait om het bewaren van ditjes en datjes waar je gelukkig van wordt of die een sentimentele waarde hebben. Weet je niet hoe je hieraan begint, zorg eerst voor een overzicht van je spullen en maak composities tot je tevreden bent. Investeer daarnaast in vitrines om je bonte verzameling vazen, beeldjes, souvenirs … uit te stallen. Ook je muren zijn de perfecte plek om je persoonlijke spullen op te hangen. Alles is mogelijk. Wil je toch ook ergens rust integreren in je interieur? Sorteer dan op kleur, grootte of soort.” - Harald Ligtvoet, deco, mode en creastylist. 


Jouw huis, jouw verhaal 

Thuis kunnen we onze creativiteit de vrije loop laten, maar slechts 52% van de Belgen vindt dat hun thuis hun ware zelf weerspiegelt. Voor jongeren in België is dit zelfs slechts 39%. Opvallend genoeg, degenen die geloven dat hun huis hun identiteit weerspiegelt, ervaren bijna dubbel zoveel positiviteit! Maar wat maakt een huis echt 'jouw' huis? In de wereld van cluttercore draait het allemaal om persoonlijke items en de herinneringen die ze oproepen. Denk aan je favoriete reissouvenirs, foto's van vrienden en familie en zelfs dat handgemaakte kunstwerk waarvan je de herkomst niet meer weet. Deze items voegen karakter en persoonlijkheid toe aan je woning en vormen een connectie met de mensen waarmee je samenwoont. Dus, laat de nieuwste trends - uitgezonderd de cluttercore trend - links liggen en voeg gewoon jouw persoonlijke verzameling aan herinneringen en schatten toe aan je interieur! 

"Objecten met een ziel, waar een verhaal achter zit, geef je een bijzondere plaats in je woning. Of je ze nu hebt geërfd, gekregen of gevonden, die persoonlijke toets in je interieur zorgt ervoor dat je je er goed in voelt. Mijn persoonlijke tip? Een object in meervoud werkt altijd. Ik noem het een 1-2-3-tje voor een mooier geheel." - vertelt Dieter Van Den Storm, ex-design journalist & creatief directeur bij MAD Brussel.


Minder perfectie, meer quality time
 

Ooit ruzie gehad over rommel in huis? Het overkomt ons allemaal weleens. Maar liefst 4 op 5 Belgen voelt zich regelmatig gefrustreerd thuis omwille van een chaotisch huis en te veel spullen zonder vaste plek. Maar het leven hoeft niet perfect te zijn, en dat geldt ook voor je huis. De cluttercore-trend omarmt een georganiseerde wanorde, zolang het maar bijdraagt aan een gevoel van thuis zijn. Zo bespaar je niet alleen tijd en energie, maar creëer je ook ruimte voor wat er echt toe doet: extra quality time met je geliefden. ​ 

“Tijdens huisbezoeken merken we dat ‘een rommelig huis’ de grootste frustratie blijft. Zeker als er meerdere generaties onder een dak samenleven. De schijnbaar perfecte interieurs op sociale media hebben hier misschien wel iets mee te maken. Alles lijkt altijd netjes en opgeruimd. Maar niets is minder waar. Je zou denken dat het vooral te wijten is aan plaatsgebrek, maar met slimme opbergoplossingen kom je al ver.” - Jolanda Wetzelaer, interieurspecialiste bij IKEA België. 


Het volledige Life At Home Report van IKEA kan je
hier bekijken en hieronder vind je de top 10 "Life at Home"-inzichten:


*Een deel van de beelden in dit persbericht zijn gemaakt door en bij Eline De Bruyne (@eline.de.bruyne) thuis. IKEA bedankt haar voor haar bijdrage aan dit bericht.


Voor productaanvragen en meer informatie, contacteer isis@oona.agency.

Voor meer informatie, neem contact op met:
Persdienst IKEA België
press.belgium@ikea.com ​
+32 2 709 15 19


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.