Functionele kunst in huis met de IKEA Art Event collectie 2021

5 hedendaagse artiesten ontwerpen 10 kunstzinnige en tegelijkertijd functionele producten voor in huis

ZAVENTEM, 16 maart 2021 – Wat als een kunstwerk een alledaags gebruiksobject zou zijn? Met de IKEA Art Event collectie 2021 brengt IKEA kunst in huis die zowel mooi oogt als functioneel én betaalbaar is. Voor deze limited edition collectie werkte IKEA samen met Daniel Arsham, Gelchop, Humans since 1982, Sabine Marcelis en Stefan Marx, 5 hedendaagse artiesten die elk 2 producten hebben ontworpen. De 10-delige collectie is vanaf 1 mei in beperkte oplage verkrijgbaar in de Belgische IKEA winkels*.

Alle HD-beelden en prijzen zijn beschikbaar in de IKEA Media Gallery.


Wanneer de grens tussen kunst en design vervaagt

Sinds 2015 werkt IKEA samen met kunstenaars van over de hele wereld om Art Event-collecties te creëren. Het doel van deze collecties is door de jaren heen hetzelfde gebleven: kunst democratiseren en voor iedereen toegankelijk en betaalbaar maken. Ook de ambitie van deze zesde editie is om kunst bij de mensen thuis te brengen - dit keer door de grens tussen kunst en design te laten vervagen. 

"Elk item in deze collectie heeft een praktische functie en is tegelijkertijd een kunstobject. Het traditionele idee dat kunst high-end is en design onderdeel van de massacultuur, is gewoon niet meer relevant. Die twee gaan fantastisch samen - dat is waar de magie gebeurt", zegt Henrik Most, Creative Leader IKEA.


5 artiesten, 10 ontwerpen

De collectie werd ontworpen in samenwerking met 5 hedendaagse artiesten, afkomstig uit verschillende delen van de wereld en elk met hun eigen artistieke achtergrond: Daniel Arsham (New York), Gelchop (Tokio), Humans since 1982 (Stockholm), Sabine Marcelis (Rotterdam) en Stefan Marx (Berlijn).

Elk van hen heeft 2 producten ontworpen, met als resultaat 10 limited edition interieuritems die het perspectief op alledaagse objecten uitdagen en tegelijkertijd een eerbetoon zijn aan alledaagse creativiteit: decoratieve wandlampen van Sabine Marcelis, een wandklok van Daniel Arsham, een tafellamp en een zaklamp van Gelchop, een vaas en een deken van Stefan Marx en wanddecoraties van Humans since 1982.


Creatief aan de slag met de collectie

Om de democratisering van kunst en de creativiteit in huis verder te vieren, heeft IKEA enkele leuke AR-effecten ter beschikking gesteld op de IKEA Instagram-pagina. Met deze effecten kan je op virtuele wijze ontdekken waar jij jouw favoriete IKEA Art Event woonobject een plaatsje zou geven in je interieur. Wie graag de eigen thuisgalerij wil delen met andere creatievelingen, kan gebruik maken van de #IKEAARTEVENT2021 hashtag. 


OVER DE ARTIESTEN

Sabine Marcelis

De in Nieuw-Zeeland geboren en in Nederland gevestigde ontwerpster Sabine Marcelis is gefascineerd door de unieke eigenschappen van materialen en de effecten die ze kunnen creëren - bijvoorbeeld de interactie van hars of glas met licht. Haar praktijk is proces-gedreven: haar ontwerpen ontstaan door uitgebreid experimenteren met ideeën en materialen in de studio. Ze werkt met product-, installatie- en ruimtelijk ontwerp en streeft ernaar magische ervaringen te creëren met haar innemende ontwerpen.

Daniel Arsham
Daniel Arsham is een multidisciplinaire Amerikaanse artiest, wiens werk kunst, architectuur en performance combineert. Hij heeft ruime ervaring in het samenwerken met andere creatieve leiders op het gebied van podiumproductie, mode, interieurontwerp en architectuur. Arsham is medeoprichter van Snarkitecture, de designstudio uit New York.

Humans since 1982 
Humans since 1982 werd in 2009 opgericht door Bastian Bischoff en Per Emanuelsson toen ze nog studeerden aan de HDK Göteborg. Humans since 1982 fuseert kunst en design om subversieve alledaagse objecten te creëren die vragen oproepen over de versnellende technologie en haar dualistische aard als de bron van vooruitgang en vernietiging.

Stefan Marx ​
Stefan Marx is een Duitse kunstenaar en illustrator die zijn kenmerkende stijl gebruikt om het alledaagse leven vast te leggen en te portretteren. Hij haalt zijn inspiratie uit verschillende subculturen, zoals graffiti en techno, en creëert onder andere skateboardontwerpen, olieverfschilderijen op grote schaal en porseleinen vazen.

Gelchop
Het Japanse collectief Gelchop deconstrueert alledaagse voorwerpen door ze te combineren met verschillende elementen en zo hun functie op een leuke en boeiende manier te veranderen. De kunstwerken en producten van Gelchop zorgen voor een andere kijk op de dingen en zetten aan tot nadenken over het 'ware' doel van een voorwerp in de wereld.

Benieuwd naar meer, bekijk dan zeker de interviews met de artiesten op IKEA Today 


* Omwille van verbouwingen, zal de IKEA Art Event collectie niet verkocht worden in IKEA Arlon. 


Meer informatie over de Art Event collectie vind je in het uitgebreide persdossier hieronder:

Persdossier - Art Event Collection 2021

PDF - 6.1 Mb

Voor productaanvragen, contacteer jolien@oona.agency.

Voor meer informatie, neem contact op met:

Persdienst IKEA België
press.belgium@ikea.com ​
+32 2 709 15 19

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.