Gerecyclede petflessen worden IKEA keukenfronten

Vandaag lanceert IKEA de KUNGSBACKA keukenfronten. Het zijn de eerste keukenfronten van gerecycled hout en plastic in het IKEA assortiment. Samen met een Italiaanse leverancier heeft IKEA een nieuw materiaal ontwikkeld op de markt: een plasticfolie van gerecyclede petflessen. 

Jaarlijks worden er wereldwijd miljarden petflessen gebruikt. Sommige worden gerecycled als grondstof voor nieuwe producten, maar de grote meerderheid komt op de vuilnisbelt terecht.

Wat we bij IKEA doen, heeft een grote impact op het milieu want we werken met grote hoeveelheden. Door gerecyclede materialen te gebruiken, kunnen we duurzamer produceren”, zegt Anna Granath, productontwikkelaar bij IKEA.

Anna Granath is de projectleider van het team dat KUNGSBACKA heeft ontwikkeld. Het project begon twee jaar geleden en steunt op een idee voor een duurzamer keukenfront.

Samen met een vernieuwende Italiaanse IKEA leverancier begon het team de mogelijkheden van gerecyclede materialen te verkennen.

Hun onderzoek bracht de ontwikkeling van een nieuw materiaal met zich mee - een plasticfolie gemaakt van afgedankte petflessen verzameld in Japanse gemeentes.

“We hebben een manier ontdekt om gebruikte petflessen om te zetten in een folie voor het lamineren van KUNGSBACKA keukenfronten. De grootste uitdaging was een folie maken van een gerecyclede grondstof die aan dezelfde vereisten voldoet als folie van een niet-gerecyclede grondstof. We hebben hard gewerkt om geen toegevingen te moeten doen op kwaliteit en prijs”, zegt Marco Bergamo, Head of Development bij de Italiaanse IKEA leverancier 3B.

25 petflessen van een halve liter zijn voldoende om het zwarte oppervlak van een KUNGSBACKA keukenfront van 40x80 cm te bedekken. Dit is een belangrijke stap voor IKEA om meer kringloopprincipes te integreren in onze activiteiten. KUNGSBACKA biedt gerecyclede plasticflessen en hout niet alleen een nieuw leven, de keukenfronten zelf gaan ook lang mee. De KUNGSBACKA keukenfronten hebben een garantie van 25 jaar, net als andere IKEA keukenfronten.

“We moeten de grondstoffen van de aarde slimmer leren gebruiken. Onze ambitie is het aandeel gerecyclede materialen in onze producten te verhogen. We bestuderen nieuwe manieren om materialen, zoals papier, vezels, foam en plastic opnieuw te gebruiken, zodat we ze een nieuw leven kunnen geven in een nieuw product”, zegt Anna Granath.

Contacteer ons
IKEA Belgium Press Office (Enkel voor pers)
IKEA Belgium Press Office (Enkel voor pers)
Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.