IKEA bant plastic verpakkingsmateriaal tegen 2028

Zaventem, IKEA gaat vanaf 2028 volledig stoppen met het gebruik van plastic in consumentenverpakkingen. De beëindiging wordt de komende jaren geleidelijk en stapsgewijs doorgevoerd, beginnend bij nieuwe producten die IKEA vanaf 2025 zal verkopen. Vanaf 2028 zullen alle consumentenverpakkingen van het ganse assortiment volledig plasticvrij zijn.  IKEA wil met deze inspanning de industrie motiveren om oplossingen te bedenken en te innoveren op het gebied van hernieuwbaar en gerecycleerd verpakkingsmateriaal. Deze stap past binnen de ambitie van IKEA om tegen 2030 klimaatpositief en 100% circulair te zijn.         

Verminderd plasticgebruik

Productverpakkingen zijn een belangrijk onderdeel van het bedrijfsmodel van IKEA en cruciaal in het betaalbaar, duurzaam en veilig aanbieden van de producten. Om plasticafval tegen te gaan, heeft het bedrijf het plasticgebruik in verpakkingen de voorbije jaren al drastisch verminderd. Momenteel bestaat nog tien procent van al het verpakkingsmateriaal dat IKEA jaarlijks gebruikt uit plastic. Het bedrijf zet de overgang naar het gebruik van 100% hernieuwbare of gerecycleerde materialen de komende jaren stevig door, waarbij de focus zal liggen op het gebruik van recycleerbaar papier.  

Innovatieve oplossingen

Jaarlijks besteedt IKEA meer dan één miljard euro aan ongeveer 920.000 ton verpakkingsmateriaal. Het beëindigen van plasticgebruik op deze schaal vraagt om innovatieve oplossingen en samenwerking tussen productontwikkeling teams en leveranciers van IKEA overal ter wereld. Mogelijk blijven verpakkingen van bioplastic of gerecycleerd  plastic well bestaan binnen het voedselassortiment van IKEA, gezien de kwaliteits- en veiligheidsstandaarden.  

"Het verwijderen van plastic verpakkingen zal de komende jaren ongetwijfeld een uitdagende taak zijn. Met deze beweging hopen we innovatie op het gebied van verpakkingen te stimuleren en een positieve impact te hebben op de gehele industrie", zegt Maja Kjellberg, Packaging Development Leader bij IKEA Of Sweden.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.400 medewerkers.