IKEA België biedt nu thuisbatterijen op zonne-energie aan: een zuinige en duurzame oplossing voor hernieuwbare energie binnen handbereik

Sinds 2017 biedt IKEA België zijn klanten de mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen en deze op het dak van hun huis te laten installeren. Vandaag gaat IKEA nog een stapje verder en breidt het zijn aanbod van hernieuwbare energie uit met de lancering van thuisbatterijen. Voor IKEA is er geen twijfel mogelijk: zonne-energie is een van de oplossingen die binnen handbereik ligt in de strijd tegen klimaatverandering. Thuisbatterijen maken woningen niet alleen duurzamer, ze maken ook een slim energiebeheer in huis mogelijk. Batterijen bieden tevens een antwoord op de aangepaste regionale regelgeving omtrent digitale meters. Wie een thuisbatterij installeert, kan rekenen op een premie van de Vlaamse overheid.

Hernieuwbare energie voor een duurzamere thuis

Klimaatverandering is een harde realiteit en de elektriciteit die wordt geproduceerd door fossiele brandstoffen is grotendeels de oorzaak. Ze dragen niet alleen bij aan de opwarming van de aarde, maar ze worden ook steeds zeldzamer en bijgevolg duurder.

Voor IKEA België zijn duurzame ontwikkeling en hernieuwbare energie een prioriteit. Alleen al in ons land produceert IKEA meer dan 15 miljoen kWh aan zonne- en windenergie, wat 65,9% van de elektriciteitsbehoefte van IKEA België dekt.

IKEA België wil deze ambitie ook vertalen naar woningen, door zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om ook thuis duurzamer te leven. Daarom heeft IKEA België een zuinige alles-in-één oplossing ontwikkeld met zonnepanelen én batterijen, zodat zonne-energie voor iedereen toegankelijk wordt. Deze groene energiediensten maken integraal deel uit van de grootse plannen voor duurzame groei en transformatie bij IKEA.

De voordelen van een alles-in-één oplossing: eenvoudig, praktisch en voordelig

Klanten van IKEA België kunnen voortaan nog meer energie-zelfvoorzienend zijn door de energie die overdag wordt geproduceerd op te slaan in een compacte batterij die kan worden aangepast aan de vereiste opslag. Elektriciteit kan dus worden gebruikt op momenten dat zonnepanelen geen energie produceren, namelijk 's avonds of 's nachts. Een belangrijke stap in het intelligent beheren van energie thuis.

De alles-in-één oplossing die IKEA België aanbiedt in samenwerking met SVEA Solar België, een bedrijf gespecialiseerd in de installatie van zonnepanelen en het plaatsen van batterijen, maximaliseert het verbruik van zonne-energie en bespaart geld door het verminderen van de hoeveelheid elektriciteit die van het net wordt afgenomen. “Voor klanten betekent dit een besparing op hun elektriciteitsrekening van maximaal 40%. Daarnaast verdienen ze hun investering terug binnen de 8 à 10 jaar,” vertelt Ann Tanckere, Business Leader bij IKEA België.

IKEA heeft samen met SVEA Solar een online calculator ontwikkeld die meteen de totaalprijs en het verwachte elektrisch rendement van alle soorten zonnepanelen berekent.

De nieuwe thuisbatterijen in een oogopslag

De nieuwe reeks thuisbatterijen vertegenwoordigt een flexibele investering op maat, mede dankzij het modulaire en schaalbare ontwerp. “Met een opslagcapaciteit die varieert van 5 tot 30 kWh, is het dus mogelijk om te starten met de installatie van één enkele batterij en daarna andere batterijmodules toe te voegen,” legt Rob Wouters, Managing Director van Svea Solar België uit.

Ter vergelijking: een wasbeurt van een wasmachine verbruikt gemiddeld 1 kWh, een koelkast verbruikt ongeveer 0,5 kWh per 12 uur en je verbruikt tussen de 40 en 100 kWh om een elektrische wagen volledig op te laden. IKEA schat daarom dat de meeste gezinnen een opslagcapaciteit nodig hebben van 5 kW tot 10 kW, wat overeenkomt met 1 tot 2 batterijmodules.

Behalve dat ze veilig en betrouwbaar zijn dankzij het gebruik van lithium-ijzerfosfaat (LFP)-cellen, worden de omvormer en batterij geproduceerd door één en dezelfde fabrikant. De batterijen zijn samengesteld uit een voedingsmodule (12 kg) en een batterijmodule - inclusief energie-optimalisator (50 kg), wat een ontladingsdiepte van 100% oplevert. Hierdoor kan niet alleen de overtollige productie van zonne-energie tijdelijk worden opgeslagen (en daarmee het rendement doen toenemen), maar dragen de batterijen ook bij aan het verlagen van de investeringskosten in het elektriciteitsnet,” aldus Wouters.

Tenslotte is dankzij de batterijen een snelle inbedrijfstelling mogelijk (automatische detectie van de toepassing) en zijn ze perfect compatibel met residentiële, enkelfasige en driefasige omvormers. Als een batterij wordt toegevoegd aan een bestaande zonnepaneelinstallatie, zal de omvormer moeten worden aangepast.

Over Svea Solar

Svea Solar is het energiebedrijf van morgen. De firma werd in 2014 opgericht in een studio-appartement in Stockholm en is nu al operationeel in vijf landen – België, Zweden, Duitsland, Nederland en Spanje. Sinds de opstart is het de bedoeling om van duurzame energie een makkelijke, rendabele optie te maken voor iedereen. Voor onze planeet is het namelijk noodzakelijk dat we overschakelen op zonne-energie. Svea Solar wil daarin een voortrekkersrol vervullen en gelooft dat er mooie dingen gebeuren als je uitgaat van de kracht van mensen. Zo hebben de klanten van Svea het al mogelijk gemaakt om hun CO2-uitstoot te verminderen met meer dan 130.000 ton. Daarbij bespaart een gemiddelde klant ook honderden euro’s op zijn elektriciteitsfactuur.

Informatie voor klanten

Heb je vragen over dit product? Hier op onze website vind je meer info of neem contact op met onze partner Svea Solar via telefoonnummer 0800-26381 of per e-mail: info@sveasolar.be

IKEA Belgium Press Office

(For press only)

Informatie voor klanten

Heb je vragen over dit product? Op onze website (link hieronder) vind je meer info of neem contact op met onze partner Svea Solar via telefoonnummer 0800-26381 of per e-mail: info@sveasolar.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.400 medewerkers.