IKEA België steunt meest kwetsbare groepen tijdens corona crisis

IKEA heeft als missie een beter leven te creëren voor zoveel mogelijk mensen. Daarom heeft IKEA België van bij de start van de crisis steun vrijgemaakt om acute noden van lokale gemeenschappen te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Zorgverleners en zieken maar ook kwetsbare groepen zoals ouderen, daklozen en vluchtelingen die door de gezondheidscrisis hard getroffen worden, zijn hierbij de eerste prioriteit. In een volgende fase zal IKEA ook bekijken waar het bedrijf kwetsbare gezinnen kan helpen die door de gevolgen van de crisis hun vangnet verliezen.

Een krachtige visie als leidraad

In het kader van de coronacrisis maakt IKEA België middelen in natura vrij om actie te ondernemen en acute noden te helpen oplossen. ​ Wereldwijd, loopt dit voor Ingka Group tot 26 miljoen euro crisissteun op in de 30 landen waarin het opereert. IKEA wil hiermee steun bieden aan de meest kwetsbare groepen en betrokken instanties zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra, maar ook opvangcentra voor daklozen en vluchtelingen. Hiervoor werkt IKEA België nauw samen met nationale overheden, ziekenhuizen, ngo’s en vzw’s om de aanpak af te stemmen op de noden van de huidige realiteit en efficiënt te werk te gaan. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben medewerkers van het distributiecentrum in Winterslag en in de winkels zich op vrijwillige basis aangemeld om achter de schermen de producten klaar te maken voor verzending. ​ 

“We worden geleid door een simpele, maar krachtige visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zoveel mogelijk mensen. Deze visie maakt deel uit van ons DNA en zal altijd ons vertrekpunt blijven, in goede en in slechte tijden”, zegt Anne-Clotilde Picot, Business Development Manager bij IKEA België. “Een lockdown betekent voor velen thuisblijven, maar niet voor iedereen is die thuis een evidentie. Net voor hen willen we het verschil maken.

Opvang voor zij die geen thuis hebben

Alle Belgische IKEA winkels zijn tot nader order gesloten. Maar achter gesloten deuren wordt hard gewerkt. Met behulp van matrassen, stapelbedden, bed textiel, tafels, stoelen, zeeppompjes en meer worden de opvangcapaciteiten van verschillende ngo’s en organisaties opgekrikt met meer dan 2.000 extra slaapplaatsen voor een deel van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving: daklozen, vluchtelingen en asielzoekers. Ook in de komende weken zullen nog tal van omvangrijke donaties plaats vinden om nog meer kwetsbare mensen uit de nood te helpen. Nieuwe samenwerkingen zullen met regelmaat in dit overzicht meegedeeld worden.

Samu Social, de organisatie voor sociale noodhulp in de Brusselse regio, ontving een gift van 400 matrassen en matrasbeschermers. De matrassen worden gebruikt om een Brussels hotel om te vormen tot een tijdelijk opvangcentrum voor 400 Brusselse daklozen. Een tweede samenwerking met Samu Social zal toelaten om in het totaal 1.350 slaapplaatsen aan te bieden in ​ in hun bestaande en nieuwe centra . Daarnaast hielp IKEA België Artsen Zonder Grenzen om een opvangcentrum voor 150 vluchtelingen in te richten in Tour & Taxis in Brussel. Ook Fedasil, het Federaal Agentschap voor opvang van Asielzoekers, kon beroep doen op de hulp van IKEA België. Meer dan 200 vluchtelingen en asielzoekers zullen via de verschillende lokale opvangcentra terecht kunnen in quarantaine units die mede met behulp van tafels, stoelen en stapelbedden van IKEA België vorm krijgen.

Zorgen voor zorgverleners

In een eerste fase ging alle aandacht voor crisis steun naar het zorgpersoneel dat zich moest herorganiseren ​ en woonzorgcentra.

In totaal ontvingen 10 verschillende ziekenhuizen producten voor hun inrichting. Er werden ​ nieuwe ontspanningsruimtes in ziekenhuizen ingericht om het zorgpersoneel een adempauze te geven en IKEA doneerde meer dan 1000 zeeppompjes aan ziekenhuizen.

Planten en bloemen werden geschonken aan lokale organisaties of woonzorgcentra uit de omgeving van de Belgische winkels om de meest kwetsbare doelgroepen een hart onder de riem te steken.

Een nieuwe bestemming voor onze voeding

IKEA België schonk ook voeding die het normaliter in haar restaurants, bistro’s en Zweedse Shops verkoopt aan de Voedselbanken om minderbedeelden hun maaltijden te garanderen. De volgende donaties met voeding zullen bestemd zijn voor de verschillende vzw’s en ngo’s waarmee IKEA België al in contact staat.

Leven na corona

Bedoeling is om de crisissteun te spreiden in tijd. In eerste instantie werd dringende hulp geboden om acute noden te helpen opvangen. Daarnaast is het de bedoeling om ook te bekijken wie door de huidige gezondheidscrisis en diens impact op onze economie nog in precaire situaties terecht kan ​ komen, met name voor gezinnen. IKEA België is hiervoor in gesprek met ngo’s, nationale en lokale overheden om de volgende stappen uit te werken.

Het is wel degelijk de bedoeling dat de huidige acties slechts het begin van een dialoog zijn met partners die heel dichtbij de kwetsbare groepen staan in onze samenleving,” vult Anne-Clotilde Picot nog aan. “We willen niet alleen hier en nu reageren maar ​ ook de naweeën van de crisis verzachten.

IKEA Belgium Press Office


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.