IKEA België tekent voor 100% emissievrije thuisleveringen tegen 2025

Zaventem, 19 april 2023 - IKEA België tekent vandaag de Green Deal-overeenkomst voor emissiearme logistiek van Leefmilieu Brussel en Brussel Mobiliteit, in het bijzijn van ministers Alain Maron, Elke Van den Brandt en staatssecretaris Barbara Trachte. In deze Green Deal verbindt IKEA België zich ertoe om al zijn thuisleveringen CO2-neutraal te maken tegen 2025. Hiervoor gaat IKEA België samenwerken met transportleveranciers VPD en Arid, waarbij elke partij zal investeren in elektrische voertuigen. Ook de laadinfrastructuur bij de 8 Belgische winkels en het IKEA distributiecentrum wordt aanzienlijk uitgebreid in samenwerking met Allego – een uitbreiding waar ook medewerkers en klanten gebruik van kunnen maken. Met dit initiatief wil IKEA België bijdragen aan een groenere consumptie, een betere luchtkwaliteit in de hoofdstad, en een toegankelijkere groene mobiliteit.

Het volledig elektrificeren van thuisleveringen, ook wel “last mile deliveries” genoemd, op grote schaal verloopt in verschillende stappen: dit jaar mikt IKEA België op 40% van alle leveringen, in 2024 op 85% en in 2025 op 100%. IKEA België werkt voor deze transitie samen met logistieke partners VPD en Arid, die hun investeringen in elektrische voertuigen zullen verhogen. Om de transitie te versnellen, investeert IKEA België zelf ook in eigen elektrische voertuigen: tegen 2025 komen er 85 voertuigen bij. Samen met de voertuigen van zijn partners zal IKEA België tegen dan over een vloot van minimum 140 elektrische voertuigen beschikken. 

Investeren in elektrische mobiliteit vereist ook een uitgebreide elektrische laadinfrastructuur. Daarom verwelkomt IKEA België Allego als nieuwe partner, de onafhankelijke en Europese speler op het gebied van laadpalen en infrastructuur voor het duurzaam laden van onze elektrische voertuigen. Zij nemen de financiering, de installatie, het beheer en het onderhoud van de nieuwe laadinfrastructuur op de parking van de verschillende IKEA winkels en het IKEA distributiecentrum op zich. Deze laadinfrastructuur zal niet alleen dienen voor de eigen vloot, ook medewerkers en klanten – met eigen of gedeelde auto’s- van IKEA België zullen tegen marktconforme tarieven gebruik kunnen maken van dit ruime aanbod aan laadpalen, zowel voor snel- als normaal laden. IKEA Anderlecht is als eerste winkel aan de beurt, de winkel haalde overigens in maart 2023 als eerste IKEA winkel al de doelstelling van volledig geëlektrificeerde thuisleveringen. ​ 

Afhankelijk van de grootte van de locatie zullen de oplaadpunten worden uitgerust met zowel 20-30 openbare AC-laadpunten (normale laders) als 4-6 openbare HPC-laadpunten (snelladers), die beschikbaar zullen zijn voor elke bezoeker van de locatie. Daarnaast zal IKEA België aparte hubs voorzien voor personeelsmedewerkers, bedrijfsvoertuigen en last-mile delivery voertuigen. 

De overgang naar emissievrije thuisleveringen en de uitbreiding van laadinfrastructuur op parkeerterreinen sluiten aan bij een ruimere ambitie van IKEA België om bij te dragen aan een duurzamere e-commerce en het toegankelijker maken van elektrische mobiliteit voor consumenten. Bovendien passen deze engagementen binnen een wereldwijde omslag van de aanvoerketen en operaties van IKEA: het bedrijf investeert volop om tegen 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.