IKEA België vermindert voedselverspilling met 50%, het equivalent van meer dan 5,6 miljoen Zweedse balletjes

Zaventem, ​ 23 september 2022 - IKEA België heeft de voedselverspilling van zijn productie met meer dan 50 procent verminderd, waardoor de afgelopen vijf jaar het equivalent van 5.636.096 Zweedse balletjes en 1.211,8 ton CO2-uitstoot werd bespaard. Om dit ambitieuze doel te bereiken zette IKEA België in op nieuwe technologie, opleidingen voor medewerkers en het recycleren van onverkochte goederen, met name dankzij de samenwerking met Too Good To Go.  

Een wereldwijde ambitie 

Ongeveer een derde van al het in de wereld geproduceerde en geoogste voedsel wordt verspild, wat acht tot tien procent van de wereldwijde broeikasgasemissies veroorzaakt. Naar aanleiding van deze vaststelling besloot IKEA in 2017 in de eigen keukens te kijken wat er gedaan kon worden en startte een intern programma om voedselverspilling tegen te gaan. Sindsdien heeft IKEA België de mijlpaal van 50% minder voedselverspilling bereikt, waardoor het equivalent van 281,8 ton voedsel, wat overeenkomt met 704.512 maaltijden of 5.636.096 Zweedse balletjes, is bespaard en 1.211,8 ton CO2-uitstoot vermeden werd in 5 jaar tijd. 

Artificiële intelligentie gecombineerd met opleidingen voor werknemers

Begrijpen waar voedselverspilling optreedt is essentieel om het te bestrijden. Een belangrijke factor in deze strijd tegen voedselverspilling is het gebruik van artificiële intelligentie via een partnerschap met Winnow Solutions. Elke winkel is uitgerust met een slimme weegschaal die al het weggegooide voedsel identificeert, meet en registreert. Dankzij de verzamelde gegevens begrijpen medewerkers beter wat er wordt weggegooid en waarom, wat hen helpt voedselverspilling in de keuken te voorkomen en te verminderen. Tegelijkertijd kregen de werknemers een uitgebreide opleiding in de strijd tegen voedselverspilling. Het engagement van de werknemers is een sleutelelement voor het succes van de strijd tegen afval. 

Onverkochte maaltijden doorverkocht, geschonken of omgezet 

Sinds 2019 worden onverkochte maaltijden van IKEA België restaurants aan het einde van de dag voor een aantrekkelijke prijs aangeboden via de Too Good To Go app. Een partnerschap dat tot nu toe al meer dan 33.463 maaltijden heeft gered. Het voedsel dat op het einde van de dag niet verkocht werd geraakt, wordt oftewel in de winkels verzameld waarna het in een biogasinstallatie omgezet wordt in energie, of wordt geschonken aan liefdadigheidsinstellingen.

"Het bereiken van deze doelstelling van 50% minder voedselverspilling is een belangrijke stap in onze ambitie om tegen 2030 klimaatpositief te worden. Met het aantal klanten dat wij dagelijks in onze winkels in België ontvangen, is het effect van deze maatregelen omvangrijk. Het team in onze restaurants en bistro's geeft elke dag het beste van zichzelf om deze strijd tegen voedselverspilling voort te zetten en belangrijker nog, het maakt hun werk nog waardevoller."  - Roeland Michiels, Country Food Manager IKEA Belgique 

Op zoek naar inspiratie om voedselverspilling bij je thuis te verminderen ? Neem een kijkje naar dit persbericht.

IKEA Belgium Press Office


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.