IKEA Belgium kondigt intentie aan om haar organisatiestructuur aan te passen

  • Mogelijk 100 tot 120 jobs geïmpacteerd, voornamelijk in Belgisch hoofdkantoor en HR-afdelingen.
  • De intententieaankondiging van IKEA Belgium kadert in een wereldwijde transformatie van de Ingka Group om nog toegankelijker en betaalbaarder te worden voor nog meer mensen. 

Vandaag kondigt de Ingka Group (Ingka Holding B.V en de entiteiten die het controleert) haar intentie aan om een nieuwe organisatiestructuur op te zetten voor diverse markten, waaronder ook IKEA Belgium. In deze context heeft IKEA Belgium NV vanochtend tijdens een bijzondere ondernemingsraad haar intentie aangekondigd om de Belgische organisatiestructuur aan te passen. Indien dit voornemen zou worden bevestigd, dan zou dit – op basis van de informatie die momenteel beschikbaar is - kunnen leiden tot een potentieel banenverlies voor 100 tot 120 medewerkers, voornamelijk in het Belgische hoofdkantoor en de HR-afdelingen.

INGKA GROUP VERSNELT HAAR TRANSFORMATIEPROCES

Deze aankondiging van een voorgenomen nieuwe organisatiestructuur kadert in de versnelling van de voorgenomen wereldwijde transformatie van de Ingka Group om nog toegankelijker en betaalbaarder te worden voor nog meer mensen. Hierbij beoogt de Ingka Group meer te investeren in nieuwe en bestaande IKEA winkels en logistieke centra, winkels in stadscentra te ontwikkelen en zich te focussen op haar e-commerce platform. Dit wil de Ingka Group doen om zo nog beter aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

Als gevolg hiervan zouden wereldwijd in de komende 2 jaar 11.500 nieuwe jobs gecreëerd worden door de opening van 30 nieuwe IKEA “touchpoints”, alsook investeringen in het logistieke netwerk en in digitalisering. De voorgenomen transformatie van de Ingka Group zit in een beginfase, en elk land zal de voorgenomen transformatie lokaal leiden.

Indien de voorgenomen transformatie zou worden bevestigd, dan zouden – van de in totaal 160.000 medewerkers – 7.500 jobs verloren kunnen gaan. Het zou hier voornamelijk gaan om functies in het Zweedse hoofdkantoor en jobs in de hoofdkantoren in 30 markten, waaronder in België. Dit betekent dat de potentiële impact op jobs van land tot land zal variëren, alsook tussen functies en diensten. 

IMPACT VOORGENOMEN ORGANISATIESTRUCTUUR VOOR IKEA BELGIUM

Aangezien nog geen beslissing is genomen, en de gesprekken met de sociale partners nog maar net zijn opgestart, kan IKEA Belgium de precieze gevolgen van de voorgenomen organisatiestructuur nog niet inschatten. IKEA Belgium zal vanaf vandaag, in open dialoog met haar sociale partners, onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de potentiële impact zoveel mogelijk te beperken, en om de gevolgen ervan te verzachten.

Catherine Bendayan, CEO van IKEA Belgium: “Ik besef maar al te goed en betreur ten volle dat dit nieuws al onze medewerkers en hun families sociaal en emotioneel hard treft. Ik begrijp dat deze periode van onzekerheid voor ons allen moeilijk is om te dragen en beloof onze medewerkers open te informeren en maximaal te ondersteunen.”

VOLGENDE STAPPEN INGKA GROUP

Voortbouwend op vele jaren van solide groei en als onderdeel van de transformatie, evalueert Ingka Group alle onderdelen van haar organisatie. Het onderzoekt hierbij de mogelijkheden om te vereenvoudigen om zich zo meer te kunnen focussen op het creëren van toegevoegde waarde voor haar klanten. Zodra Ingka Group meer informatie zal verschaffen over de mogelijke volgende stappen hieromtrent, zal IKEA Belgium evalueren wat dit zou kunnen betekenen voor haar organisatie. IKEA Belgium zal haar medewerkers en andere partijen regelmatig informeren over de ontwikkelingen hieromtrent.

                                                           ###

 

 

Contacteer ons
IKEA Belgium Press Office (Enkel voor pers)
IKEA Belgium Press Office (Enkel voor pers)
Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.