IKEA bespaart meer dan 3 miljoen maaltijden

67 ton minder voedselafval bij IKEA België in 2018

In 2018 heeft IKEA België 67 ton minder voedselafval en 288 ton minder CO2 geproduceerd in vergelijking met 2017. Dat is het resultaat van een ambitieus programma dat IKEA twee jaar geleden wereldwijd heeft opgestart. Vóór eind augustus 2020 wil het woonwarenhuis het voedselafval in alle IKEA winkels met 50% terugdringen. Sinds de start van het programma belandde wereldwijd meer dan 1,4 miljoen kilo voedsel niet in de afvalbak. Dat zijn meer dan 3 miljoen maaltijden.* In 2018 won IKEA Food België nog de Food Waste Awards in de categorie Horeca, Catering en Events.

“Ook in het tweede jaar van het ‘Food is Precious’-initiatief blijven we op koers en hebben we er alle vertrouwen in dat we tegen augustus 2020 de doelstelling van 50% minder voedselafval zullen halen. We gaan onverminderd verder en onderzoeken bovendien nieuwe manieren om voedselafval ook buiten onze keukens te verminderen”, zegt Cihan Kökler, Food Country Operations Manager bij IKEA België. “We willen mensen inspireren om hun eigen gedrag omtrent voedselafval in vraag te stellen en aan te passen.”

Tijdens de eerste fase van het project wilde IKEA vooral de hoeveelheid voedsel die wordt weggegooid bij de dagelijkse activiteiten in de winkels beperken. Dat leidde tot nieuwe procedures in veel IKEA keukens. Sommige winkels hebben hun voedselafval verlaagd met 50% of meer. IKEA gebruikt slimme weegschalen in de IKEA restaurants en bistro's om het weggegooide voedsel te wegen en te registreren. Meer dan 50% van alle IKEA winkels heeft de oplossing geïmplementeerd en de andere winkels zijn ze volop aan het voorbereiden.

 “In de meeste gevallen zien we onmiddellijk resultaat wanneer de medewerkers met het programma om voedselafval te verminderen aan de slag gaan. We zien ook dat winkels die vanaf het begin met het ‘Food is Precious’-programma werkten, hun lage afvalhoeveelheden ook behouden. Het initiatief brengt dus een permanente afvalvermindering teweeg”, zegt Michael La Cour, Managing Director bij IKEA Food Services AB.

In de volgende fase wil IKEA onderzoeken hoe het klanten kan aanzetten minder voedsel weg te gooien als ze een hapje eten in het woonwarenhuis. Uit een eerste onderzoek in een aantal winkels blijkt dat de etensresten drastisch kunnen worden verlaagd door een combinatie van maatregelen: enerzijds kleine veranderingen in de procedures en anderzijds klanten en medewerkers bewuster maken van voedselafval. Dit zijn de belangrijkste drijfveren voor verbetering.

“We geloven dat haalbare doelen op korte termijn belangrijk zijn bij het aanpakken van algemene problemen, zoals voedselafval. We wisten vanaf dag één dat dit niet gemakkelijk zou worden. De eerste resultaten zijn positief, maar er is nog veel werk aan de winkel voor we ons doel bereiken. We zullen ons uiterste best doen om er te geraken want we vinden dat voeding te kostbaar is om te worden weggegooid”, zegt Michael La Cour.

 

* Een maaltijd bevat 450 gram voedsel.

Over IKEA Food Services AB

IKEA Food Services AB, gevestigd in het Zweedse Malmö, ontwikkelt het wereldwijde assortiment voor de IKEA Restaurants, Bistro’s en Zweedse shops in meer dan 420 IKEA winkels in 52 markten. Eten speelt een erg belangrijke rol in het dagelijks leven van mensen, en IKEA Food wil hen op een moderne manier laten proeven van Zweden, via eerlijke kost die goed is voor mens en planeet.

 

Perscontact

IKEA België

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.