IKEA breidt duurzaam assortiment verder uit

Veranderingen die echt een verschil maken

Wat hebben ODGER, ISTAD en de handgeweven tapijten van IKEA met elkaar gemeen? Het zijn stuk voor stuk IKEA producten met een groen(er) jasje. Of het nu gaat om meubels, diepvrieszakjes of tapijten, IKEA vindt het belangrijk zich in te zetten om haar producten duurzamer te maken en zo bij te dragen tot een beter leven voor iedereen.

Meer met minder

IKEA wil een positieve impact hebben op mens en milieu. “Bij alles wat we ondernemen, trachten we onze impact op het milieu te minimaliseren, het dagelijks leven van mensen en gemeenschappen te verbeteren en gelijkheid, diversiteit en respect voor elkaar als basiswaarden naar voren te schuiven. Continu gaan we op zoek naar manieren om meer uit minder te halen”, aldus Caroline Gastaud, Sustainability Manager bij IKEA België. Na dozen uit gerecycled plastic en de ÅTERSTÄLLA collectie - waarbij textieloverschotten een tweede leven werden gegeven – lanceert IKEA nu ook ODGER en de handgeweven tapijten van KOLLUND, KÖPENHHAMN en BRÖNDEN, nieuwe en vooral duurzame producten, en wordt het duurzame karakter van ISTAD verbeterd. Van ontwerp over materiaalgebruik tot transport, IKEA zet zich in om elk aspect van haar toeleveringsketen duurzamer te maken.

ODGER, gestoeld op gerecycleerd plastic en hout

Eenvoudig, intuïtief en duurzaam. Zo kan het verhaal van ODGER, de nieuwste stoel van IKEA, samengevat worden. Als je de ODGER stoel van dichtbij bekijkt, zie je kleine spikkels op het oppervlak, afkomstig van houtvezels, die de oorsprong van de stoel weerspiegelen. ODGER is voor 30 procent gemaakt van houtkomposiet en bestaat voor 55 procent uit gerecycleerd plastic. “Deze stoel werd ontworpen met onze liefde voor de natuur in het achterhoofd. We zijn trots op het resultaat en het gebruikte materiaal. Om dat extra in de verf te zetten, hebben we ook een stoel gemaakt zonder extra pigment”, aldus productontwikkelaar Karin Engqivist.

IKEA bespaart 75.000 olievaten met nieuwe ISTAD

De hersluitbare plastic zakjes van IKEA zijn al jaren een gevestigde waarde bij gezinnen wereldwijd. Niet het ontwerp of de functie, maar de samenstelling en de impact op het milieu zorgen ervoor dat de vernieuwde ISTAD zakjes nog net iets duurzamer zijn. Ze zijn voortaan voornamelijk gemaakt uit bioplastic afkomstig uit de suikerrietindustrie. Met een wereldwijde afzet van 1,4 miljard zakjes per jaar, zorgt de vernieuwde samenstelling voor een besparing van 75.000 vaten olie op jaarbasis en vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk.

Handgemaakte tapijten

Samen met lokale leveranciers heeft IKEA gereguleerde weefcentra gebouwd in India en Bangladesh. Met de handgemaakte tapijten die er vervaardigd worden, wil IKEA vakmanschap in ere houden met aandacht voor het milieu, maar ook de werkomstandigheden van de wevers verbeteren. Eerlijke lonen, geen uitbuiting, vakantiedagen en woon-werkverkeer vallen onder de aandachtspunten van het initiatief dat van start ging in 2010. Intussen zijn er al 5500 wevers en 4500 andere werknemers betrokken en hebben zo’n 600 mensen een opleiding genoten. Nieuw deze maand zijn KOLLUND, KÖPENHHAMN en BRÖNDEN, drie vloerkleden geweven van 100 procent zuivere wol op een manier die machines niet kunnen nabootsen. Elk tapijt vertoont unieke kenmerken van het handwerk van de maker en zijn als kunst op de vloer.

ODGER is sindskort beschikbaar in alle Belgische IKEA woonwarenhuizen, ISTAD komt eraan op 2 november en de handgeweven tapijten zijn verkrijgbaar vanaf 4 december 2017.

IKEA Belgium Press Office

(Enkel voor pers)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.