IKEA en Afrikaans designcollectief verleggen grenzen met ÖVERALLT

IKEA combineert modern en kleurrijk Afrika met Scandinavisch design in de beperkt verkrijgbare ÖVERALLT collectie. Voor de collectie sloeg IKEA de handen in elkaar met het Afrikaanse designcollectief Design Indaba. Ontwerpers uit vijf Afrikaanse landen werkten ieder samen met een IKEA designer. Het resultaat is een collectie die draait rond het bouwen van bruggen, waardoor ruimte ontstaan voor spontane ontmoetingen en goede gesprekken. Lokale rituelen staan centraal en krijgen een moderne invulling. De collectie werd onthuld tijdens het Design Indaba Festival in Kaapstad en is vanaf 7 mei beschikbaar bij alle Belgische IKEA winkels. 

 

Design Indaba Festival: waar het allemaal begon

IKEA is steeds nieuwsgierig naar wat er in de wereld gebeurt. Een paar jaar geleden heeft IKEA de handen ineengeslagen met Design Indaba om meer te weten te komen over het hedendaagse Afrikaanse designlandschap. Het was het begin van een unieke samenwerking: een selectie van ontwerpers actief op het gebied van mode, beeldhouwkunst, architectuur en meubelontwerp en afkomstig uit vijf Afrikaanse landen werkten elk samen met een IKEA designer. 

Design Indaba is uitgegroeid tot een gerenommeerde instelling in het wereldwijde creatieve landschap. Sinds 1995 organiseert het collectief jaarlijks het Design Indaba Festival in Zuid-Afrika om talent van over de hele wereld tentoon te stellen. Met 55 sprekers en meer dan 5.000 afgevaardigden per jaar, is het festival een van de meest toonaangevende designevenementen geworden. Het is ook daar dat de reis van ÖVERALLT tijdens workshops van start ging. Na twee jaar keerden IKEA en Design Indaba terug naar de plek waar alles begon door op het festival de collectie in preview te onthullen.

 

Plek voor iedereen

Voor de collectie werden Afrikaans rituelen bestudeerd en herinterpreteerd. Ze nodigt iedereen uit om naar buiten te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Met ÖVERALLT is er plek voor iedereen: je maakt de bank van eucalyptushout dankzij het licht gebogen ontwerp namelijk zo lang als je zelf wil. Het design is gebaseerd op een Keniaans avondritueel waarbij vrienden en familie samen koken, hun eigen stoelen meenemen en vertellen over hun dag. De ronde tafel is bovendien uitnodigend en maakt een avond vol geanimeerde gesprekken en lekker eten nog gezelliger. ​ 

Ook het servies en de pannen nodigen je uit om te delen. Zo is de gietijzeren braadpan geïnspireerd op de typische manier waarop men in Kenia buiten dineert: verschillende groepen komen samen en nemen ieder hun eigen kolenbrander en pan mee. Een spontaan diner maak je compleet met de schalen van bamboe of steen en de glazen flessen en karaf met kurken dop. 

 

Stoelen met een verhaal

Het leven gaat tegenwoordig zo snel. De schommelstoel van metaal met geweven zitvlak spoort je aan om even uit te rusten, iets wat we wel eens durven vergeten in deze drukke tijden. De Senegalese ontwerper van de stoel - Bibi Seck - groeide op in een omgeving waarin het heel gewoon is om zo nu en dan te gaan zitten en je gedachten in stilte op z'n beloop te laten. Dus ga je gang, schommel weg. 

Een andere stoel met een bijzonder verhaal is de minimalistische stoel in onbehandeld triplex, ontworpen door Issa Diabaté uit Ivoorkust. Deze comfortabele stoel nodigt uit om een goed gesprek te voeren. De kwaliteit van een ontmoeting in persoon kan namelijk niet onderschat worden. Extra leuk: je kan de stoel personaliseren met de kussens met kleurrijke abstracte prints, die de Afrikaanse sfeer moeiteloos oproepen. 

 

Ontdek de volledige collectie in het persdossier.

Alle beelden in hoge resolutie zijn beschikbaar in de IKEA Media Gallery.

Voor productaanvragen en meer informatie, contacteer amelie@oona.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.