IKEA werkt samen met Caritas International en Convivial om de integratie van vluchtelingen in België te bevorderen

IKEA doneert voor 270.000* euro nieuwe meubelen aan Caritas International en Convivial, die instaan voor de opvang en integratie van vluchtelingen. Vanaf vandaag zal IKEA België ook aan haar klanten voorstellen om aan de kassa een bijdrage te schenken aan de organisaties.

De laatste maanden vragen elke dag honderden vluchtelingen asiel aan in België en die toestroom zal waarschijnlijk verder aanhouden. IKEA België beseft dat de organisaties die de vluchtelingen in ons land opvangen dringend hulp nodig hebben.

Ons huis ligt ons allemaal nauw aan het hart. Vluchtelingen een plek aanbieden waar ze zich veilig en thuis voelen, en waar ze hun leven kunnen heropbouwen is cruciaal voor hun integratie. Als specialist in binnenhuisinrichting heeft IKEA België besloten om samen te werken met Caritas International en Convivial om de integratie van vluchtelingen in België te bevorderen. De samenwerking past in de ambities van de groep: de IKEA Foundation - de belangrijkste privépartner van de UNHCR - helpt onderdak, zorg, onderwijs en energie te bieden aan vluchtelingengemeenschappen.

Caritas International en Convivial juichen het engagement van IKEA België en haar klanten toe: “Nu onze teams en onze vrijwilligers alle zeilen bijzetten om de grootste nood te lenigen, garandeert deze concrete hulp een waardige opvang van de mensen die alles moesten achterlaten om aan het geweld te ontsnappen“, zegt François Cornet, directeur van Caritas International. De organisaties benadrukken dat het noodzakelijk is om de ondersteuning en de begeleiding van de families die binnenkort een verblijfsvergunning krijgen niet uit het oog te verliezen. “De toegang tot huisvesting en tot materiële zekerheid is een eerste belangrijke stap op weg naar een duurzame integratie in België. Wij willen duurzame hulp op lange termijn bieden”, verduidelijkt Bruno Gilain, directeur van Convivial.  

IKEA lanceert twee acties

IKEA lanceert concreet twee acties om mee te helpen aan een zo goed mogelijke opvang van vluchtelingen. Om te beginnen schenkt IKEA nieuwe meubelen ter waarde van 270.000* euro aan Caritas International en Convivial. Hiermee kunnen de organisaties 150 woningen voor vluchtelingenfamilies inrichten.

IKEA België is ervan overtuigd dat ook heel wat klanten graag willen bijdragen aan de opvang van vluchtelingen. Daarom geeft IKEA België hen de mogelijkheid om aan de kassa een bijdrage te doen, door simpelweg een barcode op hun kassaticket te scannen. Voor elke scan komt er twee euro bij op hun rekening. Deze worden door IKEA onmiddellijk doorgestort aan beide NGO’s.

 

*verkoopsprijs (inclusief btw)

 

Over Caritas International

Caritas International ondersteunt de slachtoffers van oorlogen, natuurrampen en armoede in eigen land of op de vlucht, in samenwerking met haar nationale en internationale partners. Tijdens de huidige crisis zorgt  Caritas International de  begeleiding van de meest kwetsbare mensen, zorgt ze voor de noodopvang van 300 asielzoekers, huisvest  ze  650 asielzoekers in individuele woningen en zet haar begeleiding op maat tijdens hun  integratieproces verder.  Meer info op www.caritasinternational.be.

Over Convivial

Convivial onstond in 1994 als een solidariteitsbeweging tussen Belgen en vluchtelingen. Als NGO helpt Convivial jaarlijks duizenden erkende vluchtelingen bij alle nieuwe uitdagingen van hun nieuwe leven. Deze steun gaat van materiële  hulp over het zoeken naar huisvesting, tot de eerste stappen naar maatschappelijke integratie en werk. Convivial heeft als doelstelling ook om het grote publiek kennis te laten maken met de wereld van de vluchtelingen en om ontmoetingen tussen Belgen en vluchtelingen te bevorderen.

Contacteer ons
Johanna Vanraes Caritas International
Steven De Smet IKEA Belgium
Johanna Vanraes Caritas International
Steven De Smet IKEA Belgium
Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Bergen. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4500 medewerkers.