IKEA Foundation en UNHCR werken samen aan revolutionaire huisvesting voor vluchtelingenkampen

10.000 veilige, duurzame woonunits in platte verpakking voor vluchtelingen

De IKEA Foundation en UNHCR hebben samen een revolutionaire nieuwe woonunit voor vluchtelingen ontworpen. Na succesvolle tests in vluchtelingenkampen in Irak en Ethiopië start de sociale onderneming Better Shelter nu met de productie van 10.000 wooneenheden. Die moeten tegen deze zomer zorgen voor veiligere en duurzamere huisvesting voor vluchtelingengezinnen wereldwijd.

De IKEA Foundation zocht samen met een aantal partners mee naar een antwoord op een van de grootste noden in vluchtelingenkampen: stevige, duurzame huisvesting. Beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, veiliger voor de tijdelijke bewoners. De Better Shelter is een tijdelijke woonunit en heeft het uitzicht van een klein ‘huisje’, wat ze comfortabeler en veiliger maakt dan een tent.

De wooneenheden worden geleverd in platte pakketten (zoals de meubelen bij IKEA) en zijn dus gemakkelijk transporteerbaar. Ze kunnen ter plekke gemonteerd worden zonder extra gereedschap. Ze hebben ook een zonnepaneel en een lamp zodat er licht is na zonsondergang. De verwachte levensduur van de Better Shelter is drie jaar, voor de meeste tenten in vluchtelingenkampen is dat slechts een zestal maanden.

Het prototype werd getest en verbeterd door 40 vluchtelingengezinnen in Irak en Ethiopië. Hun ervaringen en behoeften stonden centraal in het ontwikkelingsproces. Na de tests op het terrein werden de woonunits verder aangepast en verbeterd. Nu zijn ze klaar voor productie op grote schaal.

De productie van de wooneenheden gaat binnenkort van start. De Zweedse sociale onderneming Better Shelter zal dit jaar 10.000 units bezorgen aan UNHCR. In de zomer van 2015 zal UNHCR deze ‘huisjes’ beginnen bezorgen in vluchtelingenkampen.

De Better Shelter housing unit is een nieuwe ontwikkeling in de humanitaire huisvesting en is een broodnodige aanvulling op de huisvestingsmogelijkheden voor mensen in nood. De nieuwe “tenten” zijn een drastische verbetering voor mensen in crisissituaties”, zegt Shaun Scales, Chief of Shelter and Settlement, UNHCR.

De vluchtelingengezinnen en hun behoeften centraal stellen in dit project is een geweldig voorbeeld van hoe democratisch design kan gebruikt worden voor humanitaire doelen.  We zijn ongelofelijk trots dat de Better Shelter nu beschikbaar is, zodat vluchtelingengezinnen en kinderen een veiligere plaats hebben om te wonen”, zegt Jonathan Spampinato, Head of Strategic Planning and Communications, IKEA Foundation.

 

IKEA Foundation hielp vorig jaar 178 miljoen kinderen

De IKEA Foundation maakte zopas ook haar jaarrapport voor 2014 bekend. Vorig jaar kon de IKEA Foundation wereldwijd 178 miljoen kinderen bereiken. Het grootste deel daarvan in India, waar de IKEA Foundation al 15 jaar actief is.

In 2014 verdeelde de IKEA Foundation 104 miljoen euro aan giften en schenkingen in natura aan 40 partners in 46 verschillende landen. Een greep uit de belangrijkste projecten:

  • 10 miljoen euro ging naar noodhulp in de strijd tegen ebola in West-Afrika
  • in India openden baby-klinieken waar specialisten in totaal 1,2 miljoen zuigelingen hielpen
  • 150.000 IKEA-matrassen en dekens gingen naar Syrische vluchtelingen in kampen in Irak

 

Over Better Shelter

De missie van Better Shelter is innoverende huisvestingsoplossingen te ontwikkelen en aan te bieden aan mensen die ontheemd zijn door conflicten en natuurrampen. De Better Shelter Housing Unit (Better Shelter Wooneenheid) is een weerbestendige en sociaal duurzame tijdelijke tent. De wooneenheid is een waardigere thuis voor ontheemden, en een voordelige oplossing voor humanitaire organisaties. Better Shelter is een sociale onderneming die met haar ondernemingskracht en marktdiscipline streeft naar maatschappelijke verandering op grote schaal en daarbij financieel zelfvoorzienend is. Elke dollar winst wordt opnieuw geïnvesteerd in het bedrijf of overgemaakt aan de filantropische eigenaar van Better Shelter, de Housing for All Foundation. Better Shelter is een merk van Refugee Housing Unit RHU AB. Voor meer informatie, ga naar www.bettershelter.org

Over de IKEA Foundation

De IKEA Foundation streeft ernaar de kansen voor kinderen en jongeren in een aantal van ’s werelds armste gemeenschappen te verbeteren door financiële steun te geven aan totaalprogramma’s op lange termijn die een ingrijpende en blijvende verandering kunnen teweegbrengen. De IKEA Foundation werkt samen met sterke, strategisch gekozen partners voor het toepassen van innoverende benaderingen om grootschalige resultaten te bereiken in vier kerngebieden in het leven van een kind: een thuis, een gezonde start in het leven, kwaliteitsonderwijs en een stabiel gezinsinkomen. Verneem hier meer over op www.ikeafoundation.org en www.facebook.com/IKEAfoundation

Over UNHCR

Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties werd op 14 december 1950 opgericht door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het agentschap heeft als taak internationale actie te leiden en te coördineren om vluchtelingen te beschermen en vluchtelingenkwesties wereldwijd op te lossen. UNHCR heeft als hoofddoel de rechten van vluchtelingen te beschermen en in te staan voor hun welzijn. Het streeft ernaar iedereen de mogelijkheid te geven het recht op asiel uit te oefenen en een veilig onderkomen te vinden in een andere staat, met de mogelijkheid vrijwillig naar huis te keren, zich in het nieuwe land te integreren of zich in een derde land te vestigen. Daarnaast is het ook gemandateerd om staatlozen te helpen.

De afgelopen zes decennia heeft het agentschap tientallen miljoenen mensen geholpen hun leven weer op te bouwen. Vandaag helpen onze 8.600 medewerkers in meer dan 125 landen ca. 33,9 miljoen mensen. Kijk voor meer informatie op unhcr.org of innovation.unhcr.org

Contacteer ons
Annelies Nauwelaerts PR Manager, IKEA Belgium
Annelies Nauwelaerts PR Manager, IKEA Belgium
Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Bergen. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4420 medewerkers.