IKEA Foundation, VN en What Design Can Do lanceren wereldwijde designwedstrijd rond vluchtelingenproblematiek

IKEA Foundation, VN en What Design Can Do lanceren wereldwijde designwedstrijd rond vluchtelingenproblematiek

De IKEA Foundation, het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) en What Design Can Do (WDCD) lanceren vandaag een wereldwijde designwedstrijd rond de opvang en de integratie van vluchtelingen in verstedelijkte gebieden. Alle designers, creatieve denkers en troubleshooters over de hele wereld worden uitgenodigd om deel te nemen. De wedstrijd wordt gelanceerd tijdens de IKEA Democratic Design Days in het Zwitserse Zürich. Keynotesprekers, zoals Marcus Engman, Head of Design van IKEA, en filosoof Alain de Botton, bespreken er hoe design de wereld kan veranderen.

Vandaag doen we een oproep aan alle designers wereldwijd die innoverende oplossingen willen bedenken om vluchtelingen in verstedelijkte gebieden beter op te vangen en te integreren. Uit de inzendingen zullen we vijf winnende ideeën selecteren. De finalisten worden bekendgemaakt op 1 juli 2016 in Amsterdam. De vijf finalisten ontvangen een som van 10.000 euro en krijgen hulp van experts om hun ideeën om te zetten in haalbare plannen en functionerende prototypes.

Hoe design voor verandering zorgt

Volgens het VN-veiligheidsagentschap leeft meer dan 60 procent van de 19 miljoen vluchtelingen wereldwijd in verstedelijkte gebieden, en dat percentage zal alleen maar toenemen. De maatschappelijke uitdagingen die de opvang en de integratie van vluchtelingen met zich meebrengen zijn te complex voor overheden en humanitaire organisaties alleen. Overal in Europa helpen mensen vrijwillig om snel noodhulp te bieden aan vluchtelingen. Op tal van plaatsen zien prachtige, vernieuwende projecten het licht. Op verschillende niveaus is er echter nood aan de input van designers om tegemoet te komen aan de behoeften op lange termijn van zoveel nieuwe inwoners. We hebben creatieve denkers nodig om bestaande ideeën naar een hoger niveau te tillen en om nieuwe concepten te ontwikkelen.

Pioniers van de verandering

Designers tonen steeds vaker dat ze pioniers in verandering zijn door hun vaardigheden te gebruiken om problemen te herkennen en onverwachte oplossingen te bieden”, zegt Richard van der Laken, stichter en directeur van What Design Can Do. De WDCD Refugee Challenge betrekt creatievelingen uit alle disciplines en bevordert de samenwerking tussen vluchtelingen, ngo's, nationale en regionale overheden om de behoeften te identificeren, antwoorden voor te stellen en oplossingen te testen met onder meer producten, diensten en/of technologieën.

De IKEA Foundation steunt vluchtelingen en de armste gemeenschappen over de hele wereld. Gezien de omvang van het probleem moet er echter veel meer gebeuren. Wij bevinden ons in een unieke positie om innovatie te bevorderen, verrassende samenwerkingen te organiseren en oplossingen te creëren voor dringende maatschappelijke kwesties”, zegt Jonathan Spampinato, Head of Strategic Planning and Communications van de IKEA Foundation. “Wij zijn echt opgetogen over de WDCD Refugee Challenge en we zijn ervan overtuigd dat we innoverende oplossingen zullen ontdekken op de meest onverwachte plaatsen.

Het wedstrijdverloop

De WDCD Refugee Challenge loopt over heel 2016. Het wedstrijdverloop bestaat uit zeven fases: oproep tot kandidaturen, feedbackfase, verbeteringsfase van de inzendingen, nominatie, selectie van de jury en aankondiging van de finalisten op 1 juli in Amsterdam. Vervolgens begint de acceleratiefase. De finalisten ontvangen het budget en de steun van experts om een goed functionerend prototype te ontwikkelen. Daarop volgt de pitchfase waarbij de uitgebreide plannen voorgesteld worden aan eventuele implementatiepartners. Het winnende project wordt bekendgemaakt in december en voorgesteld met een tentoonstelling.

De internationale jury bestaat uit gerenommeerde designers zoals Michael Johnson (johnson banks), Bas van Abel (FairPhone), Marcus Engman (IKEA) en David Kester (David Kester & Associates). 

Meer informatie over deWhat Design Can Do Refugee challenge en de deelnemersvoorwaarden op whatdesigncando.com/challenge

 

Over "What Design Can Do"

What Design Can Do (WDCD) is een designplatform uit Amsterdam dat de sociale impact van design in de verf zet. WDCD wil professionals en het grote publiek bewustmaken van het potentieel vancreativiteit. De organisatie nodigt designers uit om hun verantwoordelijkheid op te nemen en na te denken over hoe hun werk de maatschappij ten goede kan komen. Om dat te bereiken stelt ze best practices voor, lanceert ze debatten en stimuleert ze samenwerkingen. WDCD heeft sinds zijn oprichting in 2011 met succes zes internationale conferenties rond design georganiseerd in Amsterdam en São Paulo. Voor meer informatie, ga naar www.whatdesigncando.com.

Over de IKEA Foundation

De IKEA Foundation is de filantropische arm van de Stichting INGKA Foundation, de eigenaar van de IKEA Groep. De IKEA Foundation streeft ernaar de kansen voor kinderen en jongeren in een aantal van ’s werelds armste gemeenschappen te verbeteren door financiële steun te geven aan totaalprogramma’s op lange termijn die een ingrijpende en blijvende verandering kunnen teweegbrengen. Ze werkt samen met sterke, strategisch gekozen partners voor het toepassen van innovatieve benaderingen om grootschalige resultaten te bereiken.

Over het VN-vluchtelingenagentschap en UNHCR Innovation

Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties werd op 14 december 1950 opgericht door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het agentschap heeft als taak internationale actie te leiden en te coördineren om vluchtelingen te beschermen en vluchtelingenkwesties wereldwijd op te lossen. UNHCR heeft als hoofddoel de rechten van vluchtelingen te beschermen en in te staan voor hun welzijn. Het streeft ernaar iedereen de mogelijkheid te geven het recht op asiel uit te oefenen en een veilig onderkomen te vinden in een andere staat, met de mogelijkheid vrijwillig naar huis te keren, zich in het nieuwe land te integreren of zich in een derde land te vestigen.

UNHCR Innovation is een interdepartementale eenheid binnen het VN-vluchtelingenagentschap met als doel de samenwerking tussen vluchtelingen, academici en de privésector te stimuleren om op een creatieve manier de uitdagingen aan te pakken van vluchtelingen en staatloze mensen in de wereld. UNHCR Innovation streeft ernaar zijn personeel in staat te stellen om samen te werken met de vluchtelingengemeenschappen en innoverende oplossingen te ontwikkelen voor de problemen waarmee ze worden geconfronteerd. Voor meer informatie over UNHCR Innovation en zijn activiteiten, ga naar innovation.unhcr.org.

De IKEA Foundation en de samenwerking met het VN-vluchtelingenagentschap

De IKEA Foundation werkt sinds 2010 samen met het VN-vluchtelingenagentschap om de leefomstandigheden te verbeteren van duizenden vluchtelingengezinnen en kinderen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten. In 2015 hebben het UNHCR, de IKEA Foundation en BetterShelter.org de “flat-pack”-noodwoning gelanceerd. Het vernieuwende design van deze veiligere en slijtvastere noodwoning voor vluchtelingengezinnen heeft heel wat interesse opgewekt. Meer informatie op www.ikeafoundation.org .

Over de Democratic Design Days in Zürich

De IKEA Democratic Design Days vinden plaats in Zürich(Zwitserland) op 19 en 20 februari 2016. IKEA Zwitserland nodigt iedereen uit om een debat te voeren over hoe design de wereld kan veranderen. De keynotesprekers zijn Marcus Engman, Head of Design van IKEA of Sweden, Sharon Baurley, Head of Product Design aan het Royal College of Art in Londen, Patricia Roller, start-up investor en voormalig co-CEO van FROG Design en Alain de Botton, schrijver en filosoof. De IKEA Foundation en What Design Can Do zullen samen een wereldwijde designwedstrijd lanceren. Het event zal live gestreamd worden op www.ikeaddd.ch op 19 februari 2016 vanaf 9.25 u. CET. Op zaterdag 20 februari worden Zwitserse designers uitgenodigd om oplossingen te bedenken voor de wedstrijd.

Meer informatie op www.ikeaddd.ch.

© Inter IKEA Systems B.V. 2016

Contacteer ons
Annelies Nauwelaerts IKEA
Bianca Philip What Design Can Do
Lauren Parater HCR
Radu Dumitrascu IKEA Foundation
Annelies Nauwelaerts IKEA
Bianca Philip What Design Can Do
Lauren Parater HCR
Radu Dumitrascu IKEA Foundation
Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Bergen. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4500 medewerkers.