IKEA gaat producten maken uit zwerfplastic

Op dit moment zit er meer dan 86 miljoen ton plastic in de oceaan. IKEA wil de plasticvervuiling van de oceaan proactief bestrijden en heeft besloten om zich aan te sluiten bij het NextWave‑initiatief, specifiek gericht op het gebruik van plastic afval vóór het in de oceaan belandt. Door zich aan te sluiten bij dit initiatief wil IKEA deel uitmaken van 's werelds eerste commerciële leveringsketen van zwerfplastic. We streven ernaar de eerste productprototypes klaar te hebben tegen eind 2019.

Eerder dit jaar kondigde IKEA aan dat het zich ertoe verbindt om geen plastic wegwerpproducten meer te gebruiken tegen 2020, als onderdeel van de transformatie naar een circulair bedrijf tegen 2030. Binnen dat kader sluit IKEA zich nu aan bij NextWave, een initiatief dat private bedrijven, wetenschappers en ngo's samenbrengt om zwerfplastic om te vormen tot consumptieproducten op een schaalbare manier.

Zwerfplastic is plastic dat mogelijk in de oceaan zal belanden (‘ocean‑bound plastic’ in het Engels). Het is plastic dat wordt gevonden binnen een afstand van 50 km van een waterweg (een rivier, een meer, een zee enzovoort). Als het niet wordt opgeruimd, zal dit plastic afval uiteindelijk in de oceaan belanden, terwijl er momenteel al daar 86 miljoen ton plastic afval zit.

De gevolgen van de plasticvervuiling zijn ernstig. IKEA is vastberaden om bij te dragen aan een oplossing op een positieve en proactieve manier. Door ons aan te sluiten bij NextWave kunnen we samenwerken met andere bedrijven en een wereldwijd netwerk van leveringsketens voor zwerfplastic ontwikkelen. We kunnen uit elkaars inspanningen leren en samen voordelen bieden aan bedrijven, maatschappij en het milieu”, zegt Lena Pripp Kovac, Sustainability Manager bij Inter IKEA Group.

De ambitie is, zoals bepaald in de IKEA duurzaamheidsdoelen, om tegen 2030 alle producten en verpakkingsmaterialen te maken op basis van hernieuwbare en/of gerecycleerde materialen. Dat houdt ook in dat we de productie van plastic producten op basis van niet‑gerecycleerde fossiele aardolie geleidelijk stopzetten. De aankondiging van het NextWave‑lidmaatschap is voor IKEA een belangrijke stap in dat kader. IKEA streeft ernaar om de eerste productprototypes gemaakt van zwerfplastic klaar te hebben tegen eind 2019.

We willen van zwerfplastic een grondstof voor de toekomst maken en we willen initiatieven nemen om te zorgen dat het plastic niet in de oceaan belandt. We hopen dat dit lidmaatschap zal leiden tot nieuwe inzichten en innovaties, en dat we andere bedrijven kunnen inspireren om ons voorbeeld te volgen”, zegt Lena Pripp Kovac.

 

 

Over NextWave

NextWave Plastics is een opensource‑initiatief gebaseerd op samenwerking dat vooraanstaande technologie‑ en consumentgerichte bedrijven samenbrengt om de eerste wereldwijde commercieel haalbare en schaalbare leveringsketen voor zwerfplastic te ontwikkelen. Sinds NextWave werd opgericht, hebben de deelnemende bedrijven hun productvoorbeelden ontwikkeld om aan te tonen dat het haalbaar is om zwerfplastic uit gebieden als Indonesië, Chili, de Filipijnen, Kameroen en Denemarken te integreren in hun leveringsketens.

De bedrijven werden voor het eerst samengebracht door Dell en geleid door Lonely Whale. De huidige leden zijn onder andere Dell, General Motors, Herman Miller, HP, Humanscale, IKEA, Interface en Trek Bicycle. Ga voor meer informatie naar www.nextwaveplastics.org 

 

Over IKEA Range & Supply

IKEA is één merk en vele bedrijven. Over de hele wereld opereert een groot aantal bedrijven onder de IKEA handelsmerken. IKEA Range & Supply, dat bestaat uit IKEA of Sweden in het Zweedse Älmhult en IKEA Supply, staat in voor ontwerp, ontwikkeling en productie van IKEA producten en voor de bevoorrading van IKEA woonwarenhuizen wereldwijd, om zo veel mogelijk mensen knappe interieurartikelen te bieden. Elk jaar brengt IKEA Range & Supply 2.000 nieuwe producten naar de IKEA woonwarenhuizen. Het totale assortiment bestaat uit bijna 10.000 producten.

IKEA Belgium Press Office

(Enkel voor pers)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.