IKEA GreenTech investeert in innoverend systeem om textiel te verven zonder water

IKEA GreenTech, een bedrijf van de IKEA Groep, kondigde vandaag aan dat het investeert in DyeCoo Textile Systems, een Nederlands bedrijf dat het eerste in de handel verkrijgbare textielverfsysteem zonder water ontwikkeld heeft. Door het gebruik van gerecycleerde koolstofdioxide (CO2) kan deze technologie het stellen zonder de grote hoeveelheden water en chemicaliën die gebruikt worden in traditionele verfprocessen.

"De waterloze verftechnologie van DyeCoo is echt een vernieuwend systeem dat reële milieu- en kostenvoordelen kan genereren voor de textielsector door het verminderde verbruik van water en chemicaliën. Via dit partnership zal IKEA helpen de ontwikkeling en beschikbaarheid van de technologie te versnellen”, zegt Christian Ehrenborg, Managing Director van IKEA GreenTech.

Deze investering moet de realisatie ondersteunen van de People & Planet Positive duurzaamheidsstrategie van de IKEA Groep. Deze strategie omvat ambitieuze verbintenissen op basis waarvan IKEA zijn producten, operaties en bevoorradingsketen duurzamer wil maken.

Ook NIKE, Inc., wereldleider in schoenen en sportuitrusting, onderkent het aanzienlijke potentieel van het waterloos verfproces en investeerde in DyeCoo in 2012. De groep Strategische Partnerships van Nike werkte tijdens het hele investeringsproces nauw samen met IKEA GreenTech.

De textielindustrie is een van de grootste waterverbruikers en de meeste textielleveranciers zijn gevestigd in Azië. Omdat de industrie op grote schaal actief is in deze regio kan de beschikbaarheid van schoon water onder druk komen te staan. De activiteiten van de textielsector dragen via de uitstoot van de productieprocessen bovendien bij tot de vervuiling van het milieu. Omdat er geen water meer nodig is voor het verfproces en het risico op milieuvervuilende uitstoot in het afvalwater weggenomen wordt, kan het systeem van DyeCoo aanzienlijke voordelen opleveren voor de regio.

“IKEA streeft naar een positieve impact op de mensen en de planeet. Door te helpen het DyeCoo-systeem geschikt te maken voor gebruik met grote productievolumes, kunnen we mee een groot verschil maken voor het milieu en voor de werknemers en omwonenden van de textielfabrieken”, zegt Steve Howard, Chief Sustainability Officer van de IKEA Groep

De eerste machines die DyeCoo ontwikkeld en geproduceerd heeft dienen voor het waterloos verven van polyester stoffen. Het partnership met IKEA zal niet alleen het op grotere schaal inzetten van verfprocessen voor polyester mogelijk maken maar ook de ontwikkeling van processen en machines voor het verven van katoen versnellen.

 

Contact IKEA GreenTech

Christian Ehrenborg, Managing Director, IKEA GreenTech.

Tel: +46 (0)709 50 86 00, e-mail: christian.ehrenborg@ikea.com

Contact DyeCoo Textile Systems

Reinier Mommaal, CEO, DyeCoo Textile Systems B.V.

Tel: +31 (0)294 41 00 25, e-mail: r.mommaal@dyecoo.com

Contact IKEA Belgium

Steven De Smet, Country Communications Manager IKEA Belgium

Tel: 02/709.15.19, e-mail: steven.de.smet@ikea.com

                                     

Over IKEA GreenTech

IKEA Green Tech AB is een bedrijf van de IKEA Groep gevestigd in het Zweedse Lund. Het ondersteunt de strategie van de IKEA Groep om miljoenen mensen te helpen duurzamer te leven. Het bedrijf beschikt over 500 miljoen SEK (ca. 60 miljoen EUR) kapitaal om te investeren in innoverende technologieën rond energie, water, afval, geavanceerde materialen en de woningen van de toekomst. De opbrengst wordt opgenomen in het investeringskapitaal.

Over DyeCoo Textile Systems

DyeCoo Textile Systems B.V. werd opgericht in maart 2008. DyeCoo Textile Systems is ’s werelds eerste leverancier van industriële CO2 -verfuitrusting en verricht baanbrekend werk op het vlak van CO2-verftechnologie en -processen. DyeCoo Textile Systems B.V. is een spin-off van de Nederlandse Feyecon Group, een innovator op het gebied van CO2-procestechnologie.

 

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Hognoul, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Bergen. In België telt IKEA meer dan 4313 medewerkers.