IKEA introduceert waterbesparende sproeikop ÅBÄCKEN

IKEA introduceert waterbesparende sproeikop ÅBÄCKEN

Oktober 2022

Zaventem, oktober 2022 - IKEA wil mensen inspireren en hen helpen thuis water te sparen. De ÅBÄCKEN sproeikop1 is een betaalbare oplossing* waarmee klanten het waterverbruik thuis in de nevelstand met tot wel 95% kunnen verlagen. Bovendien helpt dat mensen te beseffen dat elke gespaarde druppel water telt. De ÅBÄCKEN sproeikop is vanaf oktober 2022 beschikbaar in de IKEA winkels en op IKEA.be.

Alle beelden in hoge resolutie en prijzen zijn beschikbaar in de IKEA Media Galerij.

Innovaties in het zuiniger omspringen met water blijven aan ​ belang winnen. 1 op de 3 mensen in de wereld heeft geen toegang tot veilig drinkwater2, en tegen 2030 zullen er miljarden mensen zijn die moeten zien te overleven zonder veilig drinkwater en afvalverwerkings- en hygiënevoorzieningen3. IKEA engageert zich voor de verbetering van de waterkwaliteit en de beschikbaarheid van water in de hele waardeketen. Dat houdt in dat we ons assortiment interieur- en voedingsproducten herbekijken, van grondstoffen tot productiemethoden. En ook het waterverbruik thuis helpen te verminderen maakt daar deel van uit. Nu al hebben alle IKEA douches en kranen een ingebouwde waterzuinige regulator, voor een optimale waterstroom.

"We weten dat mensen die met waterschaarste te maken krijgen vaak een beperkt budget hebben. Daarom vinden we het belangrijk laaggeprijsde oplossingen te ontwikkelen waar je in de meeste woningen mee aan de slag kan. Daarvoor zijn innovatie en samenwerking onontbeerlijk", zegt Hanna Carleke, Business Leader voor het IKEA badkamerassortiment.

Om het huishoudelijk waterverbruik verder omlaag te krijgen, is IKEA een partnership aangegaan met de innoverende start-up Altered Company voor de ontwikkeling van de ÅBÄCKEN sproeikop. De ÅBÄCKEN sproeikop past op elke IKEA kraan en op de meeste standaardkranen op de markt, en je kan er potentieel het debiet mee beperken tot 0,25 L per minuut in de miststand en tot 1,9 L/min. in de sproeistand. ​ Met de sproeikop kan je tot 95% water sparen in de nevelstand en 66% in de sproeistand, vergeleken met standaardmengkranen voor wastafels met een verbruik van 5,7 L/min. Minder water wil bovendien zeggen dat je met ÅBÄCKEN ook bespaart op de energie die nodig is om het water te verwarmen.

*Prijs van de ÅBÄCKEN sproeikop bedraagt € 4.99. ​

 

1 De ÅBÄCKEN sproeikop heette vroeger MISTELN.

2 Bron: https://www.who.int/news/item/18-06-2019-1-in-3-people-globally-do-not-have-access-to-safe-drinking-water-unicef-who

3 Bron: https://www.unicef.org/press-releases/billions-people-will-lack-access-safe-water-sanitation-and-hygiene-2030-unless

 

 

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.