IKEA kiest resoluut voor een groen herstel en ook jij kan hierbij helpen

ZAVENTEM, 4 september 2020 - De coronacrisis heeft wereldwijd diepe wonden geslagen. We staan met z’n allen voor een belangrijke uitdaging. Vandaag moeten we bepalen hoe we onze economie en maatschappij willen heropbouwen na de COVID-19 crisis. De CEO van IKEA België, André Schmidtgall, roept vandaag met een open brief de hele samenleving op om samen werk te maken van een “groen herstel” om zo twee crisissen, corona en het milieu, in één keer aan te pakken. In België zet IKEA vol in op elektrische thuisbezorging tegen 2025 en wil het bedrijf, met de ‘groene bol’ in haar winkels, iedereen inspireren om thuis duurzamer te leven . Ook wil IKEA in 2030 overal ter wereld klimaatpositief zijn. Daarom wordt de komende twaalf maanden meer dan 600 miljoen euro extra geïnvesteerd in innovatieve bedrijven en schone oplossingen om zo bij te dragen aan een 'CO2-vrije' economie.

 De coronacrisis vraagt om een uitzonderlijk soort samenwerking tussen alle actoren van onze samenleving. Elk van ons moet zijn verantwoordelijkheid nemen om het virus te stoppen en om de economie weer op gang te brengen zonder de meest kwetsbare groepen uit het oog te verliezen. Maar dit mag niet ten koste gaan van andere dringende prioriteiten zoals zorg dragen voor onze planeet. Maar liefst 94% van de Belgen is bezorgd om de klimaatverandering en 58% is ervan overtuigd dat de volgende generatie een planeet in slechtere staat gaat erven dan wij deden 1.

Daarom staat duurzaamheid centraal in alles wat IKEA doet en wil IKEA alle Belgen – ook bedrijfsleiders en politici - inspireren en mobiliseren om aan een betere toekomst te werken. Een toekomst waarin we gedurfde maatregelen nemen voor milieu en klimaat én tegelijkertijd de economie nieuw leven inblazen. IKEA wil hierin een belangrijke rol spelen.

IKEA investeert in een groene toekomst

IKEA België streeft naar een 100% elektrische thuisbezorging in 2025 en het bedrijf wil in 2030 volledig klimaatpositief zijn. Dit wil zeggen dat alleen nog hernieuwbare of gerecycleerde materialen gebruikt zullen worden in de producten en dat de uitstoot van broeikasgassen gemiddeld met 70% per product zal verminderen. Dankzij het duurzaam inkoopbeleid van IKEA is alle katoen sinds 2015 afkomstig uit duurzamere bronnen en dit jaar moet ook al het hout in onze producten 100% FSC gecertificeerd of gerecycleerd zijn. De komende twaalf maanden investeert IKEA wereldwijd meer dan 600 miljoen euro extra in innovatieve bedrijven en schone oplossingen om zo bij te dragen aan een 'CO2-vrije' economie.

In totaal investeert de woonmeubelketen zo'n 3,8 miljard euro in duurzaamheid. Het bedrijf wil de komende periode het gebruik van fossiele brandstoffen terugbrengen naar nul. Het bezit momenteel 546 windturbines in veertien landen, twee zonneboerderijen met 1,5 miljoen zonnepanelen en meer dan 920.000 zonnepanelen op daken van Ikea-winkels en magazijnen. Deze investeringen moeten bijdragen aan het doel om evenveel hernieuwbare energie op te wekken als wordt verbruikt.

De ambitie is duidelijk: een circulaire onderneming worden die een positieve impact heeft op mens en planeet. Maar, om echt impact te hebben, moet de hele samenleving mee.

Mensen inspireren en helpen om duurzamer te leven met de groene bol

IKEA wil het gemakkelijker maken voor mensen om thuis een duurzamer leven te leiden. Zo zijn meer dan 4.000 artikelen in het assortiment een duurzame keuze, omdat ze bijvoorbeeld energie of water besparen, of zelfs energie opwekken. Met een ‘groene bol’ kunnen mensen gemakkelijker voor een duurzamer product kiezen en samen met IKEA een positieve verandering teweegbrengen voor mens en planeet.​ Via de website www.IKEA.be/AlleBeetjesHelpen en de IKEA Better Living App wil IKEA mensen bovendien inspireren om meer duurzame gewoontes te integreren in hun dagelijks leven.

Enkele voorbeelden:

  • IKEA stimuleert haar klanten energie te besparen door sinds 2016 enkel LED-verlichting aan te bieden. LED-lampen gaan 15 x langer mee en verbruiken 85% minder energie dan traditionele gloeilampen. De IKEA winkels worden bovendien met ​ LED verlicht.
  • Koken kan energiezuiniger door te kiezen voor inductiekookplaten waarbij de warmte rechtstreeks naar de bodem van de pan gaat. Daardoor kook je thuis tot 50% sneller en 40% energiezuiniger.
  • Alle IKEA kranen en douchekoppen zijn voorzien van een mechanisme waardoor je thuis tot 40% minder water verbruikt. ​
  • Met het nieuwe IKEA plantballetje, dat een ecologische voetafdruk heeft van slechts 4% van de traditionele gehaktbal, dragen we bij aan onze ambitie om meer plantaardige voeding toe te voegen aan ons aanbod. Andere plantaardige producten die we aanbieden zijn de vegetarische hotdog, aardbeiensoftijs en de groenteballetjes.

Welke ambities hebben andere bedrijven en onze beleidsmakers?

Vandaag hebben we de unieke mogelijkheid om twee crisissen in één keer aan te pakken. Wanneer er miljarden euro's in de economie worden gepompt, moeten die geldstromen ingezet worden op jobs en systemen die leiden naar een herstel waar ook de volgende generaties de vruchten van kunnen plukken. We hebben een “groen herstel” nodig.

IKEA roept politici op om gedurfde keuzes te maken voor een duurzaam herstel van onze economie. Ook bedrijven kunnen een doorslaggevende rol spelen door duurzaamheid als een volwaardig business model te integreren.

Als iedereen aan hetzelfde zeel trekt, kunnen we een nieuwe weg inslaan naar een gezondere, groenere, meer duurzame toekomst.

 1 Bron: Globescan Climate research, Belgium 2019

 

IKEA Belgium Press Office


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.