IKEA kondigt samenwerkingen aan met adidas, LEGO, Virgil Abloh en Sonos

Wat hebben sportmerk adidas, speelgoedfabricant LEGO, ontwerper Virgil Abloh en elektronicabedrijf Sonos met elkaar gemeen? Ze gaan allemaal samenwerken met IKEA. Dat werd zonet aangekondigd op de Democratic Design Days in het Zweedse Älmhult. IKEA verwacht dat de nieuwe collecties in de loop van 2019 en 2020 verkrijgbaar zullen zijn. Volg nog meer onthullingen via IKEA.today en ontdek uitgebreide persinfo op de Inter IKEA Newsroom.

 

IKEA x adidas

Adidas, de grootste fabrikant van sportkleding van Europa, heeft een opmerkelijke geschiedenis en een sterke band met sport. Weinig bedrijven in de wereld hebben zoveel kennis vergaard over hoe mensen hun lichaam bewegen. De perfecte partner dus voor IKEA om samen de connectie tussen leefruimtes en sport te onderzoeken en te bekijken hoe beiden samen kunnen gaan om gezonde gewoontes te creëren.

De partnership zal designers van beide bedrijven samenbrengen om kennis, inzichten en ideeën uit te wisselen om thuis sporten makkelijker te maken. "Thuis is waar we levenslange gewoontes creëren", zegt Marcus Engman, Head of Design bij IKEA of Sweden, "door de samenwerking met adidas willen we begrijpen wat welzijn betekent voor verschillende mensen en welke rol hun leefruimtes hierin spelen. Zo kunnen we een betere thuis creëren die actievere gewoontes mogelijk maakt."

 

IKEA x LEGO

LEGO is een van 's werelds grootste fabrikanten van speelgoed. Het bedrijf zet zich in voor de ontwikkeling van kinderen en wil de bouwers van morgen inspireren en ontwikkelen door creatief te spelen en te leren.

Ook voor IKEA is spelen belangrijk, want het laat ons creatief zijn, onderzoeken, experimenteren, dromen en ontdekken. Daarom bundelen IKEA en LEGO de krachten om meer spel aan te moedigen. "Mensen samen brengen door spel en meer spel aanmoedigen zijn twee aspecten die zowel voor ons als voor LEGO Group essentieel zijn op basis van onze ​ visies, missies en waarden. Dat is waarom we willen onderzoeken wat er kan gebeuren als we samenwerken en meer mensen laten spelen" , vertelt Fredrika Inger, Business Area Manager for Children bij IKEA of Sweden.

 

IKEA x Virgil Abloh: MARKERAD

Wanneer de Amerikaanse ontwerper Virgil Abloh en IKEA bij elkaar komen, is het resultaat MARKERAD - een verzameling must-haves die je volledig jezelf laten zijn. Het zijn items om te zitten, slapen, werken en spullen in op te bergen, maar functie is slechts een deel van de grootsheid van deze collectie. Het zijn vooral statementstukken, die de uitdaging met tradities aangaan. "Gezien deze geweldige kans, wilde ik niet zomaar een klassieke stoel maken", zegt Virgil Abloh. En dat doet hij zeker niet. In plaats daarvan maakt hij een opvallende stoel die alles te danken heeft aan een deurstop. "Het gaat om anonieme, alledaagse iconen die we onopgemerkt gebruiken. Door een deurstop op een van de poten van een gewone stoel te zetten, creëren we iets onverwachts - een onderbreking", concludeert de Amerikaanse designer.

 

IKEA x Sonos: SYMFONISK

Wat krijg je als je grote kennis van woninginrichting combineert met gedegen vakmanschap? Het antwoord is SYMFONISK - een geheel nieuw geluidsassortiment dat het begin markeert van een langdurige samenwerking tussen Sonos en IKEA. Het Amerikaanse elektronicabedrijf, dat bekend staat als echte expert op het gebied van draadloze geluidstechnologie, bleek de perfecte partner te zijn. Het doel? Ruimte besparen, draden verwijderen, rommel onzichtbaar maken en geluid en muziek op een mooiere manier in huis brengen.

 

IKEA x Mars Desert Research Station: RUMTID

Bij IKEA nemen we het begrip ‘ruimte’ erg serieus. Zo serieus zelfs dat we vorig jaar een team naar het Mars Desert Research Station in Utah stuurden. In een ruimteschip leef je op een kleine oppervlakte, IKEA kan daarvan leren omdat ook op aarde steeds meer mensen kleiner wonen. Het doel is daarom om de toekomstige behoeften van het leven in een stedelijke, kleine ruimte te verkennen. De eerste resultaten van die inspanning zullen in 2020 ​ gelanceerd worden en omvatten geweldige ideeën zoals een volledig nieuw lichtgewicht materiaal en luchtzuiveraars. De RUMTID collectie, die is opgedeeld in vier kleinere onderdelen, is geïnspireerd op de uitersten van het ruimtegebruik.

 

IKEA x AREA ACADEMY & UNYQ

Area Academy is een van de meest gerenommeerde professionele elektronische sportmerken ter wereld en staat voornamelijk bekend om hun geschiedenis in het Counter-Strike spel. UNYQ is een baanbrekend bedrijf dat werkt met 3D-printen als productiemiddel en fotometrie als manier om producten te customizen. Veel van hun werk bestaat uit op maat gemaakte prothesen en exoskeletten.

 

IKEA x Little Sun & Olafur Eliasson

Olafur Eliasson is een Deense kunstenaar die bekend staat om zijn grootschalige installaties met elementaire materialen zoals licht, water en luchttemperatuur. Little Sun is het bedrijf dat hij samen met ingenieur Fredrik Ottesen oprichtte. Hij produceert zonne-energieproducten in een sociaal bedrijfsmodel waar gemeenschappen zonder elektriciteit van profiteren.

 

IKEA x Stefan Diez

We zijn benieuwd naar de toekomst van werk. Voor de toekomst geloven we dat de duurzame benadering van werk en werkplekken structuren kan opzetten die gebouwd zijn voor verandering. Daarom zien we bij IKEA onszelf als proefkonijn en gebruiken we onze eigen werkruimte in Älmhult om uit te zoeken hoe we dit moeten aanpakken. Dit doen we samen met de Duitse ontwerper Stefan Diez die heel wat ervaring heeft met het inrichten van creatieve werkplekken. Wij geloven dat de oplossingen ergens tussen meubilair en architectuur moeten worden gevonden - iets dat flexibel genoeg is om aan te passen aan nieuwe situaties, terwijl het tegelijkertijd stabiel en duurzaam genoeg is om met al die veranderingen om te gaan.

IKEA x Saint Heron

De laatste aankondiging op de Democratic Design Days was de samenwerking met culturele hub Saint Heron, het bedrijf van Solange Knowles. Het doel van deze partnership is om de kloof tussen kunst en design te overbruggen. "Hedendaagse kunst is alomtegenwoordig in het leven van mensen", legt Marcus Engman uit. "Bij IKEA zijn we dan ook benieuwd hoe we architectuur, kunst, design en muziek tot leven kunnen brengen in de huizen van mensen."

 Voor meer informatie, ​ contacteer manongerlo@oona.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.400 medewerkers.