IKEA lanceert eerste virtual reality-keuken

IKEA lanceert vandaag haar eerste virtual reality-keuken, de IKEA VR Experience, op het wereldwijd bekende gaming platform Steam van Valve. De applicatie is een proefproject dat klanten de mogelijkheid biedt om nieuwe keukenoplossingen eerst te testen alvorens ze te kopen: zowel kinderen van 1 meter groot als volwassen van 1,95 meter groot kunnen hun toekomstige keuken op ware grootte beleven. De virtual reality-keuken helpt klanten zo om het comfort en de veiligheid van hun keuken te vergroten.

IKEA is al enkele jaren bezig met het verkennen van nieuwe technologieën om het aanbod te verbeteren en klanten meer mogelijkheden te bieden. IKEA heeft verschillende digitale tools uitgeprobeerd en daarbij kwam virtual reality naar voor als een van de pistes om verder te innoveren. “Virtual reality evolueert snel en zal binnen 5 tot 10 jaar volledig deel uitmaken van ons dagelijkse leven. We kunnen virtual reality bijvooorbeeld gebruiken om klanten enkele wooninrichtingopties te laten uitproberen alvorens ze effectief aan te schaffen,” zegt Jesper Brodin, managing director bij IKEA Zweden en Range & Supply Manager bij IKEA Group.

Met IKEA VR Experience -  een virtuele keuken die op ware grootte van de gebruiker wordt weergegeven – zet IKEA een belangrijke stap. Klanten kunnen met één muisklik de kleuren van kasten of schuiven te veranderen. Ze kunnen zichzelf ook verkleinen en zich door de keuken bewegen als een kind dat een meter groot is. Het is ook mogelijk om jezelf te vergroten en de ervaring te beleven als iemand die 1,95 meter groot is. Door in iemand anders' schoenen te kruipen, krijgen klanten de kans om het comfort van hun keuken te vergroten en om verborgen gevaren te ontdekken. Bevinden de keukenschuiven zich op de juiste hoogte? Kunnen kinderen aan het fornuis of de oven? Biedt het aanrecht voldoende plaats? Virtual reality helpt klanten om meteen de juiste keukenoplossingen te vinden, en verkleint zo mee de impact op het milieu.

We zien IKEA VR Experience ook als een opportuniteit om aan co-creatie te doen, samen met mensen van over de hele wereld. We hopen dat gebruikers zullen bijdragen aan de ontwikkeling van onze virtual reality, door ideëen te geven over het gebruik ervan en over hoe de virtuele keuken kan verbeterd worden,” zegt Martin Enthed, IT Manager voor IKEA Communications, het in-house communicatiebureau van IKEA Zweden.

De applicatie werd gemaakt in samenwerking met developers van het Franse bedrijf Allegorithmic, waarbij gebruik werd gemaakt van Unreal Engine 4 van Epic Games, en werd ontwikkeld voor HTC Vive – een prijzenwinnend en eerste in zijn soort virtual reality systeem dat werd gecreëerd door HTC en Valve.

IKEA VR Experience zal voortdurend geüpdatet worden tot augustus wanneer dit specifiek proefproject tot een einde komt.

Heeft u ideëen over hoe we IKEA VR Experience kunnen verbeteren en/of hoe we virtual reality kunnen gebruiken? Neem contact op met: [email protected]

 

 

Over HTC

HTC Corporation wil genialiteit tot leven brengen. Als wereldwijd innovator op het gebied van slimme mobiele devices en technologieën heeft HTC sinds zijn oprichting in 1997 bekroonde producten en primeurs op zijn naam staan, waaronder de mobiele telefoons uit de veelgeprezen HTC One- en HTC Desire-serie. Het streven naar perfectie is de kern van alles wat HTC doet, met iconische designs en innovatieve mobiele en virtual reality ervaringen voor consumenten over de hele wereld tot gevolg. HTC is genoteerd op de Taiwanese beurs.

Over Allegorithmic

Allegorithmic ontwikkelt de nieuwe generatie van 3D texturing software: Substance Painter, Substance Designer en Substance B2M. Met een meerderheid van de AAA game studios die deze tools gebruiken, is Substance uitgegroeid tot standaard in de industrie voor de creatie van next-generation PBR (Physically Based Rendering) assets. Deze tools breiden ook snel uit naar de VFX/Film en Design/architectuur industrieën.

Over Unreal Engine

Unreal Engine werd ontwikkeld door Epic Games en brengt hifi ervaringen naar PC, console, mobiel, web en VR. Unreal Engine versnelt de creatie van games, applicaties, visualisaties en cinematische content. Download Unreal Engine gratis via unrealengine.com, en volg @UnrealEngine voor de laatste updates.

© Inter IKEA Systems B.V. 2016

Contacteer ons
Annelies Nauwelaerts PR Manager IKEA België, IKEA
Annelies Nauwelaerts PR Manager IKEA België, IKEA
Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Bergen. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4500 medewerkers.