IKEA lanceert VINDSTYRKA, een slimme sensor om de binnenluchtkwaliteit te meten

April 2023

Zaventem, 23 februari 2023 - Schone binnenlucht is essentieel voor ons welzijn, en een van de eerste stappen naar een hoger bewustzijn van verontreinigende stoffen in huis. De nieuwe VINDSTYRKA luchtkwaliteitsensor maakt het meten en monitoren van vervuilingsniveaus binnenshuis mogelijk. De sensor is een aanvulling op het bestaande IKEA assortiment van slimme oplossingen voor een betere luchtkwaliteit in huis. VINDSTYRKA is vanaf april 2023 verkrijgbaar in de Belgische IKEA winkels en op IKEA.be.

Alle beelden in hoge resolutie en prijzen zijn beschikbaar in de IKEA Media Galerij. ​

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ademen 9 van de 10 mensen wereldwijd vervuilde lucht in. De binnenlucht kan net zo verontreinigd zijn als de buitenlucht, maar toch onderschatten velen het risico van luchtverontreiniging in hun woning. IKEA biedt daarom oplossingen die de kwaliteit van de lucht die we inademen verbeteren. We ​ combineren slimme technologieën en designs om zo het bewustzijn van binnenluchtvervuiling bij mensen te vergroten.

Hoewel we de meeste tijd binnenshuis doorbrengen, denken velen van ons niet na over de luchtverontreiniging in huis. We vinden het vanzelfsprekend dat de lucht in onze huizen schoon is, maar kleine dagelijkse activiteiten zoals koken of schoonmaken kunnen net zo goed bijdragen aan een slechte luchtkwaliteit zoals industrie of verkeer dat buitenshuis doen. Met VINDSTYRKA was het onze ambitie om een betaalbare (€ 39,99) hoogwaardige luchtkwaliteitsensor te ontwikkelen om onze klanten te helpen zich meer bewust te worden van de luchtkwaliteit die zij thuis inademen”, aldus Henrik Telander, Product Owner bij IKEA of Sweden

Smart Sensor

De meest schadelijke verontreinigende stoffen, 'zwevende deeltjes' (PM2,5*), kunnen niet met het blote oog worden waargenomen. De display van de VINDSTYRKA toont de PM2,5-niveaus, de vochtigheidsgraad, de temperatuur en de TVOC**. Wanneer de sensor is aangesloten op de IKEA DIRIGERA hub voor slimme producten, verschijnen de luchtkwaliteitsniveaus in de IKEA Home smart app. Met de app kunnen gebruikers VINDSTYRKA ook inzetten om andere slimme apparaten te triggeren zodat er snel kan worden ingespeeld op de luchtkwaliteitsniveaus. VINDSTYRKA kan op zichzelf worden gebruikt, maar ook om de mogelijkheden van de bestaande STARKVIND luchtreiniger uit te breiden. Door de VINDSTYRKA aan te sluiten op STARKVIND kan de ventilatorsnelheid automatisch worden aangepast aan de hoeveelheid PM2,5 in de lucht.

We willen werken aan positieve veranderingen en weten dat er niet één enkele oplossing bestaat voor de luchtvervuiling in huis. We streven ernaar een verscheidenheid aan producten en slimme oplossingen aan te bieden die het bewustzijn van luchtvervuiling in huis vergroten en mensen in staat stellen kleine aanpassingen door te voeren voor schonere lucht in huis”, zegt Henrik Telander


De prijs van de VINDSTYRKA luchtkwaliteitsensor is 39,99 euro.


* PM2,5 zijn deeltjes van 0,1-2,5 micrometer (een duizendste van een millimeter) die je kan inademen. Ze zijn kleiner zijn dan 2,5 micrometer. 

** TVOC staat voor total volatile organic compound en is een meeteenheid voor de belasting met diverse vluchtige organische stoffen.


Voor productaanvragen en meer informatie, contacteer jolien@oona.agency.

Voor meer informatie, neem contact op met:
Persdienst IKEA België
press.belgium@ikea.com ​
+32 2 709 15 19


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.