IKEA ontcijfert geheimen voor gelukkig samenleven

  • 7 op de 10 Belgen tevreden met hun huisgenoten, maar rommel zorgt voor ruzie
  • 1 op de 3 Belgen gooit zonder toestemming spullen van huisgenoten weg
  • Vrouwen ruimen meer op dan mannen, vooral wanneer schoonfamilie op bezoek komt
  • Opvallend: Belgen maken nauwelijks ruzie in de slaapkamer

ZAVENTEM, 23 oktober 2017 – IKEA onthult in haar recentste Life at Home Report enkele opmerkelijke vaststellingen over de manier waarop mensen leven thuis, maar ook over hoe onze landgenoten ‘thuis’ ervaren. Samen leven, en dus hun (t)huis met anderen delen, vormt volgens de studie een belangrijke uitdaging. Hieronder enkele opvallende resultaten.

“Omdat IKEA haar klanten door en door wil kennen en hen zo wil helpen meer te genieten van het (samen)leven thuis, hebben we maar liefst 21.419 mensen uit 22 landen ondervraagd, waaronder ook 1013 Belgen tussen 18 en 80 jaar oud”, steekt Jolanda Wetzelaer, interieurspecialiste bij IKEA België, van wal.

Uit het onderzoek blijkt dat de Belgen gelukkig zijn met hun thuis (60%) en met hun huisgenoten (70%). Toch hebben de meest voorkomende frustraties vooral te maken met het delen van hun thuis met anderen. Hoe gaan de Belgen hiermee om?

Bijna 1 op de 3 Belgen haat spullen van huisgenoten

Rommel in huis is met ruime voorsprong de meest voorkomende frustratie. Toch vormt een gebrek aan opbergruimte niet het grootste probleem, maar wel of het om spullen van jezelf dan wel om die van huisgenoten gaat.

Bijna 1 op de 3 Belgen haat het te moeten leven met bepaalde spullen van een huisgenoot (29%). Wel blijken onze landgenoten toleranter te zijn dan het internationale gemiddelde van 4 op 10.

Het zal dan ook niet verbazen dat maar liefst 1 op de 3 Belgen spullen van huisgenoten durft weg te gooien zonder daar toestemming voor te vragen. Vooral kledij en decoratiestukken verdwijnen ongemerkt op deze manier, of dat hopen ze toch. Een kwart van de ondervraagden geeft namelijk aan dat ze ervan uitgaan dat de ander het niet zal merken. Tegelijk verstopt maar liefst de helft van de Belgen persoonlijke spullen voor huisgenoten, en dat vooral omdat ze denken dat de ander de waarde ervan niet kan inschatten (39%), omdat ze bang zijn dat huisgenoten het voorwerp kapot zullen maken (34%) of omdat ze zich ervoor schamen (32%).

Meer dan 4 op de 10 Belgen geven aan zich blij of opgelucht te voelen na het opruimen, al wordt er bijna uitsluitend opgeruimd op scharniermomenten in het leven (op kot gaan, samenwonen…). Wat zo’n grote schoonmaak overleeft, zijn vooral spullen waar men gelukkig van wordt, trots op is of cadeau heeft gekregen.

Man nodigt graag uit, maar vrouw doet wel het werk

Ondanks die frustraties hebben de Belgen gezelschap nodig om gelukkig te zijn. ​ ​ Voor bijna 7 op de 10 Belgen is de woonkamer de plek bij uitstek om momenten samen te beleven, op enige afstand gevolgd door de eettafel. Niet minder dan een kwart van de Belgen nodigt minstens één keer per week bezoek uit. Mannen doen dat meer dan vrouwen en over het algemeen nodigen onze landgenoten vooral mensen uit om een glaasje te drinken of samen te dineren.

Alle emancipatie ten spijt blijft het in Belgische huishoudens toch vaak de vrouw die opruimt wanneer er volk over de vloer komt. De helft van de vrouwen geeft aan altijd op te ruimen wanneer schoonfamilie of collega’s op bezoek komen, tegenover slechts een derde van de mannen.

“Mannen dragen nog altijd het beeld mee van hun moeder als persoon die het huishouden runt en het huis netjes en ordelijk houdt. Met hun moeder als alibi lijken ze dan ook te erkennen dat vrouwen beter zijn in huishoudbeheer en willen ze hen daarom niet voor de voeten lopen. De vraag blijft natuurlijk of dat een legitiem excuus is of het een van de geslachten gewoon beter uitkomt”, licht trendanalist en consumentenpsycholoog Herman Konings toe.

De woonkamer waar geruzied wordt

Samenwonen impliceert natuurlijk dat je de ruimte moet delen met anderen. Het afbakenen van ruimte voor jezelf vormt meteen ook de tweede meest voorkomende frustratie bij de Belgen. Bijna de helft van de Belgen beschouwt de badkamer als heel persoonlijk en is er dus het liefst alleen. Opvallend is ook dat bijna 6 op de 10 Belgen aangeeft dat ze ruzie maken in de huiskamer, maar nauwelijks 1 op de 10 doet dat in de slaapkamer.

Over het Life at Home Report

Het leven thuis wordt ervaren als een mengeling van zaken die goed en minder goed lopen. Met het onderzoek wil IKEA de noden en dromen van mensen thuis beter begrijpen en hen helpen om te gaan met samen te leven thuis. Daarom werden 21.419 mensen in 22 landen ondervraagd, waaronder 1013 in België. Bekijk het volledige Life at Home Report 2017 hier.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.