IKEA viert 75ste verjaardag

> 75 jaar IKEA: een overzicht van de belangrijkste mijlpalen

> GRATULERA: limited edition collectie brengt een hulde aan tijdloze iconen

> IKEA viert feest: feestelijkheden voor klanten en medewerkers

 

Op 28 juli 1943, exact 75 jaar geleden, richtte Ingvar Kamprad IKEA op aan de keukentafel van zijn oom. 2018 is daarom een jaar van feest – waarin de klanten centraal staan. Want het zijn zij die IKEA hebben toegelaten in hun huizen om nieuwe inzichten op te doen, het zijn zij die al 75 jaar zelf hun favoriete IKEA meubelstuk monteren en het zijn zij die al die tijd hun liefde voor IKEA met ons delen. September wordt daarom een feestmaand in alle IKEA winkels om onze klanten te bedanken. Daarnaast brengt IKEA enkele golden oldies terug met de GRATULERA limited edition collectie. Een vintage collectie die 75 jaar democratisch design viert door enkele favorieten uit drie verschillende periodes terug in de rekken te leggen. Deze collectie wordt tussen augustus en december gelanceerd in alle IKEA winkels wereldwijd.

 

Van Zweeds postorderbedrijf tot internationale meubelgigant 

Het verhaal van IKEA start in 1926, wanneer Ingvar Kamprad geboren wordt in Elmtaryd, een klein dorpje in het zuiden van Zweden. Al heel snel ontwikkelde de ondernemingsdrang van Ingvar, die op vijfjarige leeftijd reeds lucifers verkocht aan zijn buren. Op zeventienjarige leeftijd richtte hij IKEA op, toen nog een postorderbedrijf dat allerlei producten verkocht. Pas in 1951, het jaar waarin ook de eerste catalogus verscheen, stort Ingvar zich volledig op de meubelverkoop. In 1958 ziet de eerste IKEA winkel het daglicht in het kloppend hart van de retailketen, Älmhult. De drijfveer: een beter dagelijks leven creëren voor zoveel mogelijk mensen. 

Wat begon als een klein postorderbedrijf in het zuiden van Zweden, groeide snel uit tot een internationale speler met 355 winkels verspreid over de hele wereld. Het geheim achter het succes volgens IKEA zelf? De nieuwsgierigheid naar de wereld om ons heen en de wil om een verschil te maken in het leven van mensen. Ingvar overleed op 91-jarige leeftijd op 27 januari 2018, maar wereldwijd dragen meer dan 149.000 medewerkers zijn visie ook in de toekomst verder uit.

 

Terug in de tijd met GRATULERA

Wat is een verjaardag zonder verrassingen? Om haar 75ste verjaardag te vieren, brengt IKEA een paar van de klassiekers terug uit. Maak kennis met GRATULERA, de vintage collectie ter ere van 75 jaar democratisch design van IKEA. GRATULERA katapulteert je terug in de tijd met handgeselecteerde favorieten uit drie verschillende tijdsperioden: de jaren ’50-’60, ’70-’80 en ’90-’00. De producten, die de woontrends doorheen de tijd illustreren, zullen opeenvolgend in drie verschillende collecties uitgebracht worden.

 

Jaren '50-'60: De eerste IKEA iconen

In augustus lanceert IKEA het eerste deel van de GRATULERA collectie, die hulde brengt aan de jaren ’50-’60. Een periode waarin IKEA reeds enkele van haar iconische producten zoals de LÖVBACKEN tafel ontwierp. De designs uit deze periode worden gekenmerkt door donkere houtsoorten, klassieke vormen en een sobere uitstraling. Je vindt er bijvoorbeeld de GAGNET rieten stoel met metalen poten, die gelanceerd werd voor de opening van de eerste winkel in Älmhult in Zweden. Ook de favoriet van Ingvar, de STRANDMON fauteuil, wordt opnieuw uitgebracht in een nieuwe velvet uitvoering.

 

Jaren '70-'80: Kleurrijke statements

In oktober volgt de lancering van de speelse en kleurrijke favorieten uit de jaren ’70-’80, die meteen een glimlach op je gezicht toveren. Tijdens die periode werd de KLIPPAN sofa een icoon aangezien het de eerste betaalbare sofa van IKEA was. Daarom brengt IKEA in deze tweede lancering van de GRATULERA collectie opvallende KLIPPAN covers uit in felrood, kobalt blauw en helder geel. Daarnaast bestaat de collectie ook uit de metalen RAÅNE stoel met een hoge designfactor en de FÄRGSTARK lampen en kussens. ​

 

Jaren '90-'00: Minimalistisch Scandinavisch design

In december wordt de laatste GRATULERA collectie in de winkels gelanceerd met een selectie van iconen uit de jaren '90-'00. Die periode werd gekenmerkt door een terugkeer naar de Scandinavische geschiedenis van IKEA met lichte houtsoorten, grafische patronen en functioneel design. Een icoon uit die periode is de IKEA PS 1995 bank met wielen en extra opbergruimte, die je zowel in de woonkamer, de hal als de slaapkamer een plek kan geven. Daarnaast vind je in deze laatste collectie de felrode BJURÅN stoel, de grafische SIPPRUTA kussenhoezen en IKEA PS 1995 koffietafel.

 

Vier samen met IKEA België feest!

Zonder onze klanten was het niet gelukt. Daarom is het feest in alle Belgische IKEA vestigingen tijdens het eerste weekend van september (7 tot en met 9 september). Volg de lokale winkelpagina’s om op de hoogte te blijven van alle festiviteiten.

 

Ontdek de volledige GRATULERA collectie in het persdossier.

Alle beelden in hoge resolutie zijn beschikbaar op de IKEA Media Gallery.

Voor interviewaanvragen en meer informatie, contacteer colombine.nicolay@ikea.com.

Voor productaanvragen, contacteer manongerlo@oona.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.