IKEA maakt zuivere binnenlucht toegankelijk voor iedereen met de FÖRNUFTIG luchtreiniger

Februari 2021

ZAVENTEM, 27 januari 2021 – Zuivere binnenlucht is essentieel voor onze gezondheid en ons welzijn. Nu we meer dan ooit tijd doorbrengen in huis, is een goede binnenluchtkwaliteit nog belangrijker. Om luchtzuivering toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen, lanceert IKEA de FÖRNUFTIG – wat verstandig betekent in het Zweeds - luchtreiniger. Deze betaalbare luchtreiniger, speciaal ontworpen voor kleine leefruimtes, zorgt voor schonere lucht door de gassen en fijnstofdeeltjes eruit te filteren. De FÖRNUFTIG luchtreiniger is vanaf midden februari 2021 verkrijgbaar in de Belgische IKEA winkels en op IKEA.be*. 

Alle beelden in hoge resolutie zijn beschikbaar in de IKEA Media Gallery.

Maak van je huis een zuivere thuis

Uit het in 2018 uitgevoerde IKEA Clean Air-onderzoek**blijkt dat luchtvervuiling in huis vaak onderschat wordt en dat het een algemeen vooroordeel is dat luchtvervuiling buiten plaats vindt en niet binnen. Luchtvervuilers zoals stof en stikstofoxiden, die onder andere vrijkomen tijdens het koken, kunnen immers ook schadelijk zijn voor onze gezondheid. Om mensen bewuster te maken over luchtvervuiling heeft IKEA de 'Clean Air At Home'-gids*** opgesteld, met simpele en betaalbare tips om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren, zoals door het gebruik van een afzuigkap en luchtreiniger. Ook regelmatig schoonmaken om stof en schimmels te vermijden, draagt bij aan schonere lucht.

Voor elk interieur en elke portemonnee

De FÖRNUFTIG luchtreiniger is verkrijgbaar in wit en zwart en is mooi afgewerkt met textiel, waardoor het in elk interieur past. Dankzij de democratische prijs is deze luchtreiniger ook voor iedereen toegankelijk. Het product is daarnaast licht in gewicht, klein in formaat en heeft een handig handvat om het gemakkelijk te verplaatsen in huis. De luchtreiniger kan op de grond staan of - zowel horizontaal als verticaal - aan de muur worden bevestigd om vloeroppervlakte te besparen.

Verschillende filters

FÖRNUFTIG is een luchtreiniger met drie verschillende filters. De prefilter verwijdert grote deeltjes zoals haar en stof. De tweede HEPA-filter - HEPA staat voor High-Efficiency Particulate Air - maakt de lucht grotendeels vrij van fijnstof en reduceert pollen tot deeltjesgrootte van 2,5 μm (micrometer). De derde koolstoffilter zuivert de lucht van verschillende gasvormige verontreinigingen, zoals stikstofdioxiden en formaldehyde en is daarom interessant voor mensen die wonen in een omgeving waar de luchtverontreiniging hoog is door bijvoorbeeld industrie of veel verkeer. Ook vermindert deze koolstoffilter onaangename geuren zoals die van roken en koken. Zowel de HEPA-filter als de koolstoffilter zijn apart verkrijgbaar. Een led-indicator licht op wanneer je de filters moet nakijken en mogelijks vervangen. Dit is doorgaans om de 6 maanden en afhankelijk van het binnenklimaat in huis. ​

De FÖRNUFTIG luchtreiniger, die je moet aansluiten op het stopcontact, is speciaal ontworpen voor gebruik in kleine leefruimtes, maar kan in de hoogste stand (3 beschikbare standen) de lucht filteren in een ruimte van maximaal 140m³. Voorts zijn er ook drie verschillende geluidsniveaus - waaronder een extra stille stand die geschikt is voor tijdens het slapen.


*Noot aan de redactie: de beschikbaarheid van producten in de Belgische winkels en/of op de webshop is uitzonderlijk onderhevig aan veranderingen veroorzaakt door de COVID19 situatie. Voor de meest actuele informatie, neem een kijkje op IKEA.be.

**Kwalitatief onderzoek uitgevoerd in India, China, Verenigd Koningrijk, Duitsland, Polen, Italië en de Verenigde Staten van Amerika. Inclusief interviews met 18 specialisten inzake luchtvervuiling.

***De IKEA Clean Air At Home-gids zal later dit jaar eveneens beschikbaar zijn in het Nederlands en Frans. We houden u verder op de hoogte.


Meer informatie over de collectie vind je in het uitgebreide persdossier hieronder:

Persdossier - FÖRNUFTIG

PDF - 1.7 Mb

Voor productaanvragen, contacteer jolien@oona.be.


Voor meer informatie, neem contact op met:

Persdienst IKEA België
press.belgium@ikea.com ​
+32 2 709 15 19

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.