IKEA x Piet Hein Eek: onvolmaakt volmaakt dankzij INDUSTRIELL

IKEA stelt vandaag haar nieuwste samenwerking met Piet Hein Eek voor. INDUSTRIELL is een hulde aan de imperfectie, het resultaat van de zoektocht naar een persoonlijkere en menselijkere massaproductie. De collectie is de eerste volledige IKEA collectie van de hand van Piet Hein Eek. De INDUSTRIELL collectie is vanaf 7 april 2018 beschikbaar in alle IKEA winkels in België en online.

 

Massaproductie tegenover handwerk

Bij het afstuderen als designer besloot Piet Hein Eek niet langer te streven naar de ultieme perfectie. Hij wou van het idee afstappen dat bij massaproductie alles identiek hetzelfde moet zijn en dat de inbreng van de designer verdwijnt. Het idee van handgemaakte meubels die zoveel mogelijk mensen kunnen kopen en betalen gaat vaak over de tong bij IKEA designers. Het idee voor een samenwerking ontstond en samen gingen IKEA en Eek de uitdaging aan.

Daarnaast staat Eek bekend voor zijn gebruik van afgedankte materialen om prachtige meubels te maken. Die wil om altijd waarde te ontdekken in dingen die anders eindigen als afval vormt al van in het begin de basis van de IKEA aanpak.

 

Ode aan de unieke imperfectie

Wanneer we nadenken over massaproductie, denken we al snel aan verschillende grote machines die nieuwe producten maken die allemaal identiek zijn. Met de INDUSTRIELL collectie willen IKEA en Piet dat gegeven op zijn kop zetten. Dit door in de producten een zeer menselijke, heerlijk mooie imperfectie in te bouwen zonder ze duurder te maken. Met dat doel voor ogen, gingen ze de productie van meubels op een compleet anders bekijken.

In samenwerking met Piet werden nieuwe methoden ontwikkeld om te werken met natuurlijke materialen als hout, glas, keramiek en textiel. Het resultaat straalt dan ook iets unieks en menselijk uit. Je voelt een bepaalde persoonlijkheid bij de producten. Wat toch wel bijzonder is voor een productie op zo’n grote schaal.

 

Met de hand ontworpen, met de machine geproduceerd

Voor ieder type product werd een nieuwe aanpak voor de vervaardiging bedacht. Volgens Piet zijn de theedoeken het duidelijkste voorbeeld van de combinatie ‘handwerk/massaproductie’. Om ervoor te zorgen dat de doeken niet geometrisch perfect zouden zijn, ontwierp Piet de motieven met de hand. Ondanks dat alle theedoeken met de machine geweven zijn, lijkt het toch handgemaakt textiel. Ben je een creatieve duizendpoot? Dan kan je simpelweg twee theedoeken aan elkaar naaien, prop er kussenvulling tussen en je hebt een uniek kussen voor in de woonkamer.

Een ander voorbeeld zijn de keramieken vazen. Er werden 12 verschillende mallen met de hand ontworpen, waardoor je kan kiezen uit meerdere vormen. De verschillende mallen zorgen bovendien voor interessante kleine verschillen als je ze combineert.

Piet Hein Eek en IKEA bewandelen in deze nieuwe collectie ook het pad van de duurzaamheid. Voor het INDUSTRIELL wandrek, de bank en de stoelen selecteerden ze het hout met de grootste zorg* en behielden IKEA en Eek de knoesten, onregelmatigheden in de nerf en andere zogenaamde imperfecties in het hout, om zo de hele boom zo veel mogelijk te benutten. Het ultieme doel? Je interieur een warm, menselijk gevoel te geven.

 

* Het IKEA hout, dat nu al wordt geproduceerd volgens strikte normen, zal tegen 2020 uitsluitend afkomstig zijn uit duurzamere bronnen. Dat wil zeggen dat het ofwel gerecycleerd ofwel FSC-gecertificeerd is

 

Ontdek nog meer producten in het INDUSTRIELL persdossier.

Alle beelden in hoge resolutie zijn beschikbaar op de IKEA Media Gallery.

Voor productaanvragen en meer informatie, contacteer manongerlo@oona.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.