IKEA x Tom Dixon x jij: met DELAKTIG doe je jouw ding

In februari 2018 lanceren IKEA en Tom Dixon een bank die breekt met alle conventies in de traditionele meubelindustrie. Maak kennis met DELAKTIG, een ‘woonplatform’ dat draait rond samenwerking en iedereen uitnodigt om er zijn eigen ding mee te doen. Voeg eenvoudige componenten als een armleuning toe, breid uit met accessoires als een bijzettafel of een lamp, wissel van bekleding en begin weer helemaal opnieuw. DELAKTIG zal vanaf februari 2018 verkrijgbaar zijn in de IKEA woonwarenhuizen.

Sofaproductie op haar kop gezet

Designer Tom Dixon was nooit bijzonder geïnteresseerd om binnen de lijntjes te kleuren, en dat is alvast iets dat hij met IKEA gemeen heeft. Daarom sloegen ze de handen in elkaar om het maken van sofa’s op een nooit eerder geziene manier aan te pakken. Esthetisch, betaalbaar, duurzaam en democratisch waren maar enkele van de vereisten die naar voren werden geschoven. Het resultaat is een open kijk op zitmeubilair, die een frisse wind doet waaien door de designtradities in het sofalandschap.

De samenwerking tussen IKEA en Dixon is in vele opzichten vernieuwend. In tegenstelling tot de traditionele aanpak van sofaontwerp en -productie wordt het DELAKTIG onderstel namelijk op industriële wijze vervaardigd. Waar traditionele banken bestaan uit veel hout en spaanplaat, is het frame van DELAKTIG bovendien gemaakt van geëxtrudeerd* aluminium waarin 40 procent gerecycleerd materiaal verwerkt is. Het duurzame materiaal is niet enkel mooi, maar ook vederlicht en slijtvast.

Tijd voor jou om mee te doen

Het leven thuis verandert steeds sneller. We leven in kleinere ruimtes, de samenstelling van gezinnen verandert en de nieuwe manieren waarop we communiceren beïnvloeden continu ons dagelijks leven. IKEA en Tom Dixon wilden uitzoeken wat die onvoorspelbare manier van leven betekent voor een traditioneel meubel als een bank. Zo ontstond DELAKTIG, een flexibel platform dat zich moeiteloos aanpast aan nieuwe en onvoorzienbare situaties en activiteiten, van een knusse leeshoek tot de ideale setting voor een spontane blind date.

DELAKTIG is een sofa die perfect meegroeit met je verschillende wooninrichtingen en levensfasen. Zie hem daarom als een wit canvas: beslis hoe groot je onderstel moet zijn en laat je dromen en behoeften de rest bepalen. Creëer in een handomdraai een gezellig hoekje met een scheidingswand of switch het opzettafeltje van koffiepauze naar werkplek. Kortom: met DELAKTIG doe je jouw ding.

De macht van het getal

DELAKTIG, Zweeds voor ‘betrokken, deelachtig’, draait grotendeels om een samenwerking. Naast de samenwerking met Tom Dixon, wilde IKEA deze keer gaan voor co-creatie in de breedst mogelijke zin. Daarom nodigden IKEA en Dixon via een opensourceproject 75 designstudenten over de hele wereld uit om unieke en vernieuwende ideeën te brengen voor de accessoires van DELAKTIG.

Die sofa hacks versterken volgens Tom Dixon de kracht van DELAKTIG: “Toen ik de ideeën van de masterstudenten zag, besefte ik het potentieel van die werkwijze en ontdekte ik dat dat idee van een opensourceplatform echt werkt."

DELAKTIG GALLERY BY IKEA

In januari opent IKEA de DELAKTIG GALLERY BY IKEA in de creatieve designwijk van onze hoofdstad: de Dansaert wijk. Tijdens die expo kunnen nieuwsgierigen nog voor de officiële lancering in het woonwarenhuis het nieuwe woonplatform DELAKTIG in al zijn diversiteit ontdekken.

Praktische informatie:

· ​ Dansaertstraat 90, 1000 brussel

· ​ 13 januari - 31 januari

· ​ Di – vrij: 13u – 18u

· ​ Zat: 11u – 18u

· ​ Vrije toegang

Ontdek nog veel meer nieuwigheden in het IKEA persdossier.

Alle beelden in hoge resolutie zijn beschikbaar op de IKEA Media Gallery.

Voor productaanvragen en meer informatie, contacteer [email protected]

* Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar materiaal door een matrijs geperst wordt.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.