IKEA zet volgende stap naar de slimme woning met de lancering van slimme verlichting

IKEA zet volgende stap naar de slimme woning met de lancering van slimme verlichting

Op 1 oktober zet IKEA haar traject naar de slimme woning voort met de introductie van de collectie Smart Lighting met ledlampen, verlichtingspanelen en deuren. Het is een plug-and-playoplossing waarmee mensen hun verlichting kunnen aanpassen door ze te dimmen en van warm naar koud licht te wisselen in drie stappen. Met de nieuwe verlichtingscollectie wil IKEA het dagelijks leven thuis verbeteren.

Kleine aanpassingen in de verlichting thuis en op het werk kunnen een enorme impact hebben op ons welzijn en zelfs op onze intellectuele capaciteiten. Onderzoek toont aan dat er een groot verschil is tussen koud en warm licht. Koud licht is beter om te studeren en warm om te ontspannen.

“Onze klantenenquêtes wijzen ons erop dat veel mensen hun verlichting willen aanpassen aan hun activiteiten. Slimme verlichting stem je perfect af op je behoeften”, zegt Jeanette Skjelmose, Business Area Manager voor Verlichting en IKEA Home Smart.

Eenvoudig dimmen en schakelen

De collectie Smart Lighting bestaat uit TRÅDFRI ledlampen met afstandsbediening, FLOALT verlichtingspanelen en SURTE en JORMLIEN deuren voor BESTÅ kasten en METOD keukenkasten. Het is een plug-and-playoplossing: er komt dus geen vaste installatie of elektricien bij kijken.  Een bestaande lamp kan gewoon vervangen worden door een TRÅDFRI ledlamp. Aangezien de technologie om te dimmen en tussen lichttinten te wisselen in de lamp vervat zit, is de TRÅDFRI lamp geschikt voor alle standaardfittingen, zelfs bij zeer oude armaturen. Een TRÅDFRI afstandsbediening kan tot tien lichtbronnen tegelijk regelen.

De technologie voor slimme verlichting bestaat al enkele jaren, maar slechts weinig mensen hebben ze in huis. Via thuisbezoeken, klantenenquêtes en onderzoek van het IKEA Home Living Lab (een flat in Zweden waar gezinnen toekomstige woonoplossingen testen) heeft IKEA twee sleuteluitdagingen vastgesteld om slimme verlichting mogelijk te maken voor iedereen:

“De bestaande technologie wordt beschouwd als te duur en te moeilijk om te begrijpen. Met dit in het achterhoofd hebben we de TRÅDFRI dimkit gebruiksvriendelijk en betaalbaar gemaakt”, zegt Björn Block, Business Leader van IKEA Home Smart.

IKEA heeft gekozen voor ZigBee Light Link, een open technologiestandaard bedoeld voor afstandsbedieningen. Deze standaard zorgt voor een geschakeld netwerk tussen de lampen, waarbinnen elke lamp signalen doorgeeft aan de volgende lamp in de schakel. Dankzij dit protocol werken de IKEA Smart Lighting producten goed samen met alle andere producten gebaseerd op ZigBee.

Home Smart

Deze lancering is de eerste stap van IKEA op weg naar slimme verlichting. Voor IKEA Home Smart is het de tweede stap in het traject dat begon met de lancering van de draadloze oplaadproducten voor mobiele telefoons vorig jaar. IKEA ziet een enorm potentieel in de smart home-activiteiten. De komende jaren volgen er bijkomende lanceringen zodat mensen hun smart home-oplossing verder kunnen uitbouwen. 

De nieuwe IKEA collectie werd eerst gelanceerd in vier pilootmarkten: Zweden, Tsjechië, Italië en België. De producten zullen vanaf 1 oktober in alle Begische woonwarenhuizen te koop zijn.

Alle andere landen in Europa en Noord-Amerika zullen deze collectie en nog enkele Smart Lighting-producten lanceren in april 2017.

Al 1 jaar 100% led in België

Sinds september vorig jaar verkopen de Belgische IKEA woonwarenhuizen alleen nog led verlichting. Leds zijn duurzamer: ze verbruiken tot 85% minder energie en gaan tot 20 jaar mee. “Omdat wij vinden dat een duurzamer leven thuis betaalbaar moet zijn voor iedereen, hebben we sinds september 2016 nog een heel aantal ledlampen in prijs verlaagd”, zegt Mountaçar Souilem verantwoordelijk voor ledverlichting in België

Contacteer ons
Sabrina Requejo Commercial PR responsible, IKEA Belgium
Sabrina Requejo Commercial PR responsible, IKEA Belgium
Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.