Ingvar Kamprad is overleden

Ingvar Kamprad is overleden

Zondag 28 januari 2018 — De oprichter van IKEA en IKANO, en een van de grootste ondernemers van de 20e eeuw, Ingvar Kamprad, is op 27 januari vredig overleden in zijn huis in Småland, Zweden. Omringd door zijn geliefden, stierf hij op 91-jarige leeftijd, na een korte ziekte.

Ingvar Kamprad werd geboren in 1926 in Småland in het zuiden van Zweden en op 17-jarige leeftijd richtte hij IKEA op - het bedrijf dat zijn levenslange engagement werd. Ingvar's drijfveer was de visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zoveel mogelijk mensen. 

“We zijn diep bedroefd door Ingvar’s overlijden. We zullen ons altijd de toewijding en inzet herinneren waarmee hij de kant koos van de gewone man. Nooit opgeven, altijd op zoek naar verbetering en altijd leiden vanuit het goeie voorbeeld”, zegt Torbjörn Lööf, CEO en President van Inter IKEA Group. 

Ingvar Kamprad was een geweldige ondernemer van de typische Zuid-Zweedse soort - hardwerkend en koppig, met veel warmte en een speelse twinkeling in zijn ogen. Hij werkte tot het einde van zijn leven, trouw aan zijn eigen motto dat de meeste dingen nog gedaan moeten worden. 

Sinds 1988 vervulde Ingvar Kamprad geen operationele rol meer binnen de IKEA Groep, maar hij bleef zijn bijdrage leveren aan het bedrijf in de rol van senior adviseur die zijn kennis en energie deelde met de IKEA medewerkers. 

”We rouwen om het verlies van onze oprichter en goede vriend Ingvar. Zijn nalatenschap zal nog lang bewonderd worden en zijn visie – een beter dagelijks leven creëren voor zoveel mogelijk mensen – zal ons blijvend richting geven en inspireren”, zegt Jesper Brodin, CEO en President van de IKEA Group. 

“Ingvar’s uitgebreide kennis en inzet zijn een enorme inspiratiebron geweest. We koesteren zijn nalatenschap en we zullen blijven zoeken naar nieuwe en betere manieren – zoeken naar oplossingen waar niemand aan gedacht heeft om geweldige dingen te doen voor zoveel mogelijk mensen, samen”, zegt Lars Thorsén, CEO van Ikano Group.