Ingvar Kamprad is overleden

Ingvar Kamprad is overleden

De oprichter van IKEA en IKANO, en een van de grootste ondernemers van de 20e eeuw, Ingvar Kamprad, is op 27 januari vredig overleden in zijn huis in Småland, Zweden. Omringd door zijn geliefden, stierf hij op 91-jarige leeftijd, na een korte ziekte.

Ingvar Kamprad werd geboren in 1926 in Småland in het zuiden van Zweden en op 17-jarige leeftijd richtte hij IKEA op - het bedrijf dat zijn levenslange engagement werd. Ingvar's drijfveer was de visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zoveel mogelijk mensen. 

“We zijn diep bedroefd door Ingvar’s overlijden. We zullen ons altijd de toewijding en inzet herinneren waarmee hij de kant koos van de gewone man. Nooit opgeven, altijd op zoek naar verbetering en altijd leiden vanuit het goeie voorbeeld”, zegt Torbjörn Lööf, CEO en President van Inter IKEA Group. 

Ingvar Kamprad was een geweldige ondernemer van de typische Zuid-Zweedse soort - hardwerkend en koppig, met veel warmte en een speelse twinkeling in zijn ogen. Hij werkte tot het einde van zijn leven, trouw aan zijn eigen motto dat de meeste dingen nog gedaan moeten worden. 

Sinds 1988 vervulde Ingvar Kamprad geen operationele rol meer binnen de IKEA Groep, maar hij bleef zijn bijdrage leveren aan het bedrijf in de rol van senior adviseur die zijn kennis en energie deelde met de IKEA medewerkers. 

”We rouwen om het verlies van onze oprichter en goede vriend Ingvar. Zijn nalatenschap zal nog lang bewonderd worden en zijn visie – een beter dagelijks leven creëren voor zoveel mogelijk mensen – zal ons blijvend richting geven en inspireren”, zegt Jesper Brodin, CEO en President van de IKEA Group. 

“Ingvar’s uitgebreide kennis en inzet zijn een enorme inspiratiebron geweest. We koesteren zijn nalatenschap en we zullen blijven zoeken naar nieuwe en betere manieren – zoeken naar oplossingen waar niemand aan gedacht heeft om geweldige dingen te doen voor zoveel mogelijk mensen, samen”, zegt Lars Thorsén, CEO van Ikano Group.

 

Contacteer ons
IKEA Belgium Press Office (Enkel voor pers)
IKEA Belgium Press Office (Enkel voor pers)
Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.