Nederlands designduo Scholten & Baijings blazen IKEA iconen nieuw leven in

Met LYSKRAFT, de nieuwe limited edition-collectie, omarmt IKEA het wereldwijde fenomeen van IKEA hacking. IKEA vroeg het gerenommeerde Nederlandse ontwerpersduo Scholten & Baijings immers om de IKEA klassiekers KLIPPAN en POÄNG nieuw leven in te blazen. De collectie, die creativiteit en persoonlijkheid viert, is vanaf 7 augustus beschikbaar in alle Belgische IKEA winkels.

 

Ode aan het IKEA hacken

Steeds meer mensen gaan aan de slag met hun eigen creativiteit. Door te herontwerpen, passen ze producten aan om ze meer persoonlijkheid te geven. IKEA omarmt deze beweging, die wereldwijd gekend staat als ‘IKEA hacking’. Daarom zetten ze bij het ontwikkelen van het assortiment, een moedige stap en vroegen ze het Nederlandse ontwerpersduo Scholten & Baijings om een aantal van hun populairste klassiekers aan te pakken.

De geliefde KLIPPAN sofa en POÄNG fauteuil, beiden bekend om hun stabiel en betrouwbaar ontwerp, krijgen op een herkenbare Scholten & Baijings manier een moderne look met trendy en kleurrijke elementen. Het resultaat is LYSKRAFT, een serie accessoires die KLIPPAN en POÄNG in een nieuw jasje steken, samen met gloednieuwe producten die je huis opfleuren. 

 

Ontmoet Scholten & Baijings

De paden van het Nederlandse duo Stefan Scholten en Carole Baijings kruisten elkaar aan het eind van de jaren '90. Stefan, die net was afgestudeerd aan de beroemde Design Academy Eindhoven, werd gevraagd om een kleine lounge te ontwerpen voor een creatieve society club waar Carole werkte als adjunct-directeur. Enkele jaren later, in 2000, richtte het echtpaar een eigen atelier op, Scholten & Baijings, Studio for Design. Stefan en Carole vestigden hun atelier in een historisch gebouw met een prachtige grote tuin, naast het Amsterdams Rijksmuseum.

De afgelopen twee decennia richtten Stefan en Carole zich op een breed scala aan producten, variërend van meubels en porselein tot grafisch design. Hun werk wordt bepaald door hun perceptie van functionele producten in combinatie met het gebruik van kleuren en patronen, en aandacht voor detail. Met hun unieke aanpak ontwierpen ze een limited edition-collectie van vernieuwde IKEA klassiekers van de hand van Scholten & Baijings.

 

Klassiekers met een moderne twist

Om de creativiteit van de doe-het-zelf-beweging in de verf te zetten, hebben IKEA en Scholten & Baijings de KLIPPAN en POÄNG gehackt door nieuwe accessoires te creëren die het voor iedereen gemakkelijk maken om een kleurrijke en moderne twist te geven aan de iconische KLIPPAN sofa en de POÄNG fauteuil

In de collectie vind je namelijk twee doorgestikte bekledingen en fraai vormgegeven poten voor KLIPPAN, samen met drie POÄNG stoelen in felle kleuren en doorgestikte bekledingen. De nieuwe quilttechniek voegt een exclusief en luxueus tintje toe, en de zachte vormen en strakke kleurschakeringen maken LYSKRAFT uniek. Het duo ontwierp ook glaswerk van geperst glas, naast servetten en dienbladen. 

Alle producten in de collectie zijn ontworpen met veel oog voor detail. Wanneer je de stuks van dichterbij bekijkt, komen er extra kleuren en verrassende details tevoorschijn. Dat geldt ook voor de afbeeldingen op de dienbladen en servetten. Ze hebben allemaal hun eigen patroon dat perfect past in de totale collectie, en vullen elkaar aan als ze samen worden gebruikt. De sterke grafische expressie van Scholten & Baijings loopt als een rode draad door de collectie.

 

Ontdek in het persdossier hoe LYSKRAFT een frisse wind doet waaien over de IKEA iconen.

Alle beelden in hoge resolutie zijn beschikbaar op de IKEA Media Gallery.

Voor productaanvragen en meer informatie, contacteer manongerlo@oona.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.