Nieuw bij IKEA België: Collectomat, de eerste afhaalautomaat voor online bestellingen 

Zaventem, 11 maart 2024 - IKEA België stelt vandaag de Collectomat voor, een gloednieuw, geautomatiseerd systeem om online bestellingen af te halen bij IKEA. Deze innovatie is een antwoord op de groeiende vraag van klanten naar meer flexibiliteit bij het winkelen. De Collectomat werd maandag voorgesteld in IKEA Zaventem in aanwezigheid van de Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming, Alexia Bertrand, en de burgemeester van Zaventem, Ingrid Holemans.

De Collectomat is een cilinder van 8,5 meter hoog die tot 68 Click & Collect-bestellingen kan opslaan in zijn compacte structuur. Hij kan tot drie keer per dag worden bijgevuld, waardoor hij meer dan 200 bestellingen per dag kan afleveren. Het systeem werkt als een enorme drankautomaat: klanten voeren simpelweg de pincode van hun bestelling in en de Collectomat levert deze af op een trolley. Momenteel zit het systeem in een testfase en is het beschikbaar van 6u 's ochtends tot 10u 's avonds op openingsdagen van de winkel. Het doel is om de Collectomat 24/7 beschikbaar te maken. 

IKEA België zag vorig boekjaar een verdubbeling van het aantal Click & Collect-bestellingen. De Collectomat komt tegemoet aan deze groeiende vraag van klanten naar meer flexibiliteit bij het winkelen. Dankzij deze innovatie kunnen klanten hun bestelling de volgende dag al afhalen, zowel voor, tijdens als na de openingstijden. Het geautomatiseerd afhalen van bestellingen maakt het werk van IKEA medewerkers aangenamer, en geeft hun meer tijd voor meer gevarieerde taken. 

We zijn bijzonder trots dat we een van de eerste IKEA winkels ter wereld zijn die dit systeem in Zaventem invoeren. De Collectomat is een superhandige oplossing, die bovendien ons engagement toont om het onze klanten zo makkelijk mogelijk te maken en het werk van onze medewerkers aangenamer te maken." - Fabrice Fouquemberg, Market Manager IKEA Zaventem.

Testfase in drie winkels wereldwijd 

De Collectomat zit momenteel in testfase in drie winkels van de Ingka Groep: IKEA Zaventem, IKEA Amsterdam en IKEA Plaisir (Frankrijk). Het nieuwe systeem is een aanvulling op de lockers, waar IKEA Zaventem als tweede Belgische winkel gebruik van maakt met 17 lockers. In de lockers passen grote producten zoals de PAX kledingkast. IKEA België is van plan om de lockers uit te breiden naar andere Belgische winkels en externe locaties. ​ 

Klanten vinden hun bestellingen in de Collectomat via een aparte ingang in de nieuwe uitbreiding van de winkel. Die uitbreiding geeft IKEA Zaventem meteen een hogere capaciteit voor thuisleveringen. Om hun ecologische voetafdruk te beperken, zullen al deze thuisleveringen met uitstootvrije elektrische voertuigen tegen eind 2025. ​ 

IKEA wil de klantervaring in de winkel en online continu verbeteren door wachttijden te verkorten en de capaciteit voor onlinediensten te vergroten. Om dit te realiseren worden verschillende investeringen gedaan zoals de Collectomat, lockers, autonome drones voor voorraadcontrole, Click & Collect-zones en het Scan & Go-systeem. IKEA België investeert dit boekjaar in totaal €30 miljoen in deze omnichannel-strategie. 

Video's over de Collectomat en beelden (rushes) van de binnenstructuur vindt u hier.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.