Opvang van kinderen uit kansarme gezinnen is essentieel voor hun ontwikkeling

Opvang van kinderen uit kansarme gezinnen is essentieel voor hun ontwikkeling

13 projecten krijgen in totaal 95.000 euro steun van het IKEA Fonds voor Kinderen en Opvoeding

 

Een ontmoetingsplek voor kinderen en ouders uit kwetsbare gezinnen, een uitleentas vol educatief materiaal, een kleinschalige proefcrèche… 13 projecten die zorg-, opvang- en ontwikkelingsmogelijkheden bieden voor kinderen uit sociale woonwijken, krijgen ondersteuning van het IKEA Fonds voor Kinderen en Opvoeding geleid door de Koning Boudewijnstichting. Het doel is om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen en te zorgen dat zij een goede start in het leven krijgen.

Vanaf een zeer jeugdige leeftijd naar een onthaalplek kunnen gaan (crèche, kinderopvang, speelruimte…) is een belangrijke hefboom voor de sociale ontwikkeling van kinderen. Het draagt bij tot de groei van cognitieve en socio-emotionele vaardigheden van kinderen, en bereidt hen op een natuurlijke manier voor op de kleuterschool. Jammer genoeg gaan maar weinig kinderen uit kwetsbare gezinnen naar deze instellingen.

Strijd tegen kinderarmoede

Het IKEA Fonds voor Kinderen en Opvoeding werd in 2013 opgericht bij de Koning Boudewijnstichting. Het Fonds wil armoede bestrijden door opvoedingskansen te bieden aan kinderen tussen 0 en 3 jaar uit kwetsbare milieus en door hen helpen voor te bereiden op de kleuterschool.

We zijn ervan overtuigd dat elk kind recht heeft op een goede start in het leven. Via het IKEA Fonds voor Kinderen en Opvoeding zetten we ons in om kinderen uit kwetsbare milieus te helpen zich goed te ontwikkelen. IKEA blijft jaar na jaar zijn betrokkenheid vergroten door deze mooie lokale initiatieven te ondersteunen”, zegt Caroline Gastaud, Sustainability Manager bij IKEA België.

Met deze jaarlijkse projectoproep, die aan zijn zesde editie toe is, geeft het Fonds een duwtje in de rug aan initiatieven die zorgen voor opvang-, ontmoetings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor jonge kinderen uit gezinnen die in armoede leven. Zowel projecten van kleine organisaties die steun nodig hebben om hun activiteiten op lokaal niveau te verbeteren (zij krijgen een maximumbedrag van 5.000 euro), als projecten met een grotere omvang en een grote impact (hun ondersteuning kan gaan tot 20.000 euro), komen in aanmerking.

Story image

13 projecten

Dit jaar werden maar liefst 79 projecten ingediend. 13 projecten van diverse omvang krijgen ondersteuning voor een totaalbedrag van 95.000 euro: zeven in Vlaanderen, twee in Brussel en vijf in Wallonië. Ze delen de doelstelling dat ze de ontwikkeling van kinderen uit kwetsbare milieus willen ondersteunen, maar stuk voor stuk hebben ze ook hun eigenheid en dragen ze op hun manier bij aan een betere start voor deze kinderen.

Dit zijn enkele van de geselecteerde projecten:

  • Een gezellig huisje in de rij! (Hasselt): een kleinschalige proefcrèche waar ouders en kinderen kunnen beleven wat het nut is van kinderopvang en de kleuterklas als warme, kwaliteitsvolle en stimulerende leeromgeving;
  • Speelbabbel (Herenthout): een wekelijkse speelbabbel in het buurthuis voor baby’s en peuters tot 4 jaar, waar hun ouders tegelijk terechtkunnen met vragen over ontwikkeling en opvoeding, en voor workshops en infomomenten;
  • Koala (Leuven): een laagdrempelige gezinswerking om kwaliteitsvolle basisvoorzieningen aan te bieden voor de kinderen uit kwetsbare gezinnen in een sociale woonwijk in Leuven.

In de bijlage vind je de volledige lijst met de geselecteerde projecten en een korte beschrijving van elk project.

Laureats_2019_IKEA_tweetalig.pdf 218 KB
Caroline Gastaud Sustainability Manager, IKEA België
Erika Racquet Contactpersoon voor de pers, Koning Boudewijnstichting
Hélène Deconinck Voor specifieke informatie, Koning Boudewijnstichting

 

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.