Prikkel je creativiteit met de nieuwe SJÄLVSTÄNDIG collectie van IKEA

Prikkel je creativiteit met de nieuwe SJÄLVSTÄNDIG collectie van IKEA

Hoe kleiner de wereld lijkt te worden, hoe meer behoefte er is om anders te zijn dan de rest en af te wijken van de norm. Met die gedachte in het achterhoofd ontwierp IKEA de tijdelijke collectie SJÄLVSTÄNDIG, een kleine collectie met grootste ideeën. SJÄLVSTÄNDIG breekt met bestaande regels en laat iedereen thuis een eigen draai geven aan de producten. De collectie is vanaf 7 oktober beschikbaar bij alle Belgische IKEA winkels. 

 

Een collectie met een eigen stem

SJÄLVSTÄNDIG, ‘zelfstandig’ in het Zweeds, is bedoeld om zich naar jouw wensen te plooien. Maria O’Brian, Creative Leader bij IKEA, vertelt: “We dachten uitgebreid na over creativiteit en vroegen ons af wat het betekent om rebels en onafhankelijk te zijn op het gebied van interieurinrichting.”

Die denkoefening van het designteam resulteerde in een collectie met een nadrukkelijke esthetiek vol felle kleuren en opvallende motieven, zoals de felroze metalen stoel en het zonnig gele, kegelvormige kussen. “We keken ook hoe we de mensen konden helpen om met onze ontwerpen te spelen, ze aan te passen en iets te maken met de aanzet die wij hun geven”, lacht Maria. Uit die ontdekkingstocht ontstonden producten zoals het modulaire vloerkleed en de aanpasbare poten voor meubels. 

 

Karpet Diem

Door ook op het vlak van de productie grenzen te verleggen, kwam het team met enkele nieuwe producttypes, waaronder het modulaire vloerkleed. Om iedereen nieuwe manieren te bieden om zijn interieur te personaliseren, zijn de vloerkleden in aparte stukken gesneden, waarmee je verschillende combinaties van kleuren en patronen maakt. Met de klittenband- sluiting zet je de stukken zoals je wil aan elkaar: creëer een ongewone vorm of houd het traditioneel. Aan jou de keuze. 

SJÄLVSTÄNDIG geeft je de kans om je persoonlijkheid in de kijker te zetten met originaliteit. Zo zijn de blauwe en zalmroze kussens niet bedoeld voor op de bank of de stoel, maar om op de vloer te leggen. Het gele schelpvormige kussen kan je uitgerold neerleggen, of oprollen tot een punt. Met de rollen tape in verschillende kleurencombinaties maak je thuis een eigen kunstwerk.

 

De niet zo gewone vaas

Kan het resultaat van massaproductie toch iets persoonlijks hebben? Het designteam besloot op de fabrieksvloer een stapje verder te gaan door aan de productiearbeiders te vragen om in de SJÄLVSTÄNDIG vazen te knijpen. 

Op die manier geeft het team de medewerkers op de fabrieksvloer een stem. Hun persoonlijke inbreng wordt zo over de hele wereld verspreid. Op elke keramieken SJÄLVSTÄNDIG vaas vind je dus een unieke handafdruk en een handtekening in de vorm van een Chinees karakter van de maker. 

 

Ontdek de collectie die je aanspoort om platgetreden paden links te laten liggen in het persdossier.  

Alle beelden in hoge resolutie zijn beschikbaar op de IKEA Media Gallery.

Voor productaanvragen en meer informatie, contacteer manongerlo@oona.be.

SJÄLVSTÄNDIG
SJÄLVSTÄNDIG
SJÄLVSTÄNDIG
SJÄLVSTÄNDIG
SJÄLVSTÄNDIG
SJÄLVSTÄNDIG
SJÄLVSTÄNDIG
SJÄLVSTÄNDIG
Colombine Nicolay Marketing PR Specialist at IKEA Belgium
Manon Gerlo oona
Amélie Waterschoot oona