Vrouwelijke sociale ondernemers maken unieke handgemaakte collectie voor IKEA

Vrouwelijke sociale ondernemers maken unieke handgemaakte collectie voor IKEA

Nieuwe tijdelijke collectie KRYDDAD

Samen met lokale sociale ondernemers uit India – volledig gerund en draaiend gehouden door vrouwen - ontwerpt IKEA unieke, handgemaakte collecties die slechts in een beperkt aantal winkels te koop zijn. De handgemaakte KRYDDAD-collectie is de vijfde 'limited edition' collectie in samenwerking met sociale ondernemers in India en ligt vanaf nu in de IKEA woonwarenhuizen van Wilrijk, Anderlecht en Hognoul.

IKEA slaat in India – maar ook in Thailand en Indonesië – de handen in elkaar met lokale sociale ondernemers. De samenwerking tussen de designers van IKEA en de lokale ambachtslui levert unieke collecties op: handgemaakte, persoonlijke stukken die een IKEA-stempel dragen, maar geproduceerd zijn volgens artisanale technieken. Net omdat elk stuk handgemaakt is, zijn de gelimiteerde collecties slechts in een beperkt aantal IKEA woonwarenhuizen te vinden. De opbrengst van de verkoop ervan vloeit volledig terug naar de lokale sociale ondernemingen.

De Indiase vrouwen krijgen niet alleen de kans om hun producten te verkopen in woonwarenhuizen over de hele wereld, ze krijgen ook ondersteuning bij de ontwikkeling van hun onderneming. IKEA deelt haar expertise op vlak van business development, design, productie, bevoorrading,… Zo kunnen de ondernemingen zelfvoorzienend en onafhankelijk werken, en verder groeien.

De KRYDDAD collectie: vrouwen nemen het heft in handen

Een voorbeeld van de unieke samenwerking is deze KRYDDAD collectie, die vanaf nu in de Belgische woonwarenhuizen ligt. Ze bestaat uit kussens, placemats en poufs in rustige stoffen met een etnische touch, en handgemaakte manden uit riet en bananenbladeren.

De KRYDADD collectie is het resultaat van een partnerschap met Rangsutra en Industree, twee sociale ondernemingen die samen werk verschaffen aan zo’n 1.100 vrouwelijke ambachtslui. Designers van IKEA ontwierpen de KRYDDAD-collectie, de Indiase vrouwen produceerden de producten stuk voor stuk volgens lokale ambachtelijke tradities.

“Er is geen betere manier om mensen uit armoede te helpen, dan hen een fatsoenlijke job te garanderen. Die geeft hen niet alleen een inkomen, ze geeft de vrouwen ook vertrouwen in hun vaardigheden als ambachtslui én zakenvrouw. Het is dan ook een privilege voor IKEA om samen te werken met sociale ondernemers die bijdragen aan een fairdere maatschappij”, aldus Steve Howard, Chief Sustainability Officer van IKEA.

#SheMadeIt

Contacteer ons
IKEA Belgium Press Office
IKEA Belgium Press Office
Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.