Vrouwelijke sociale ondernemers maken unieke handgemaakte collectie voor IKEA
Nieuwe tijdelijke collectie KRYDDAD
Samen met lokale sociale ondernemers uit India – volledig gerund en draaiend gehouden door vrouwen - ontwerpt IKEA unieke, handgemaakte collecties die slechts in een beperkt aantal winkels te koop zijn. De handgemaakte KRYDDAD-collectie is de vijfde 'limited edition' collectie in samenwerking met sociale ondernemers in India en ligt vanaf nu in de IKEA woonwarenhuizen van Wilrijk, Anderlecht en Hognoul.
IKEA slaat in India – maar ook in Thailand en Indonesië – de handen in elkaar met lokale sociale ondernemers. De samenwerking tussen de designers van IKEA en de lokale ambachtslui levert unieke collecties op: handgemaakte, persoonlijke stukken die een IKEA-stempel dragen, maar geproduceerd zijn volgens artisanale technieken. Net omdat elk stuk handgemaakt is, zijn de gelimiteerde collecties slechts in een beperkt aantal IKEA woonwarenhuizen te vinden. De opbrengst van de verkoop ervan vloeit volledig terug naar de lokale sociale ondernemingen.
De Indiase vrouwen krijgen niet alleen de kans om hun producten te verkopen in woonwarenhuizen over de hele wereld, ze krijgen ook ondersteuning bij de ontwikkeling van hun onderneming. IKEA deelt haar expertise op vlak van business development, design, productie, bevoorrading,… Zo kunnen de ondernemingen zelfvoorzienend en onafhankelijk werken, en verder groeien.
De KRYDDAD collectie: vrouwen nemen het heft in handen
Een voorbeeld van de unieke samenwerking is deze KRYDDAD collectie, die vanaf nu in de Belgische woonwarenhuizen ligt. Ze bestaat uit kussens, placemats en poufs in rustige stoffen met een etnische touch, en handgemaakte manden uit riet en bananenbladeren.
De KRYDADD collectie is het resultaat van een partnerschap met Rangsutra en Industree, twee sociale ondernemingen die samen werk verschaffen aan zo’n 1.100 vrouwelijke ambachtslui. Designers van IKEA ontwierpen de KRYDDAD-collectie, de Indiase vrouwen produceerden de producten stuk voor stuk volgens lokale ambachtelijke tradities.
“Er is geen betere manier om mensen uit armoede te helpen, dan hen een fatsoenlijke job te garanderen. Die geeft hen niet alleen een inkomen, ze geeft de vrouwen ook vertrouwen in hun vaardigheden als ambachtslui én zakenvrouw. Het is dan ook een privilege voor IKEA om samen te werken met sociale ondernemers die bijdragen aan een fairdere maatschappij”, aldus Steve Howard, Chief Sustainability Officer van IKEA.
#SheMadeIt