Wereldvluchtelingendag: 6 Belgische IKEA medewerkers vertrekken naar Jordaanse vluchtelingenkampen

iWitness-programma toont hoe IKEA Foundation projecten een verschil maken

Op maandag 20 juni, Wereldvluchtelingendag, vertrekken zes IKEA medewerkers naar vluchtelingenkampen in Jordanië. Ze zullen er met eigen ogen ontdekken hoe vluchtelingen er leven en geholpen worden door de ontwikkelingsprojecten van de IKEA Foundation, in samenwerking met de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR). Hun ervaringen delen ze via een blog en social media.

Met eigen ogen zien

Via campagnes en donaties schenkt de IKEA Foundation elk jaar ruim honderd 100 miljoen euro aan onder meer Save the Children, UNICEF en de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR). De medewerkers in de IKEA woonwarenhuizen werken hard om deze campagnes te doen slagen. Met het iWitness-programma geeft IKEA haar medewerkers de kans om met eigen ogen te ontdekken welk verschil die steun maakt voor de levens van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen ter wereld.

Op 20 juni zullen daarom 6 medewerkers van IKEA België naar Jordanië vertrekken voor een bezoek aan vluchtelingenkampen. Tijdens hun trip zullen de deelnemers vluchtelingen ontmoeten die hulp krijgen via de projecten die gefinancierd worden door de IKEA Foundation, in samenwerking met de UNHCR.

Het is de tweede keer dat Belgische IKEA medewerkers deelnemen aan het iWitness-programma. De laatste keer was in 2011, toen een delegatie samen met UNICEF naar Mali trok om onderwijsprojecten te bezoeken.

Ervaringen delen

De ervaringen met de mensen die ze ontmoeten en de verhalen over het dagelijkse leven in de vluchtelingenkampen zullen de medewerkers delen via de blog van de IKEA Foundation (https://blog.ikeafoundation.org/) en de Facebook pagina van IKEA Belgium. Na hun trip zullen ze hun verhalen en ervaringen ook delen met collega’s, klanten, familie en lokale partners. Het doel: zoveel mogelijk mensen bewust maken van hoe vluchtelingen leven en hulp van de IKEA Foundation een verschil maakt.

Verkoopsmedewerkers worden storytellers en fotografen

Meer dan 60 IKEA medewerkers stelden zich kandidaat voor het iWitness-programma.  Voor de selectie van het team dat mag vertrekken ging IKEA op zoek naar diversiteit in leeftijd, taal, geslacht, gezinssituatie, en werkplek. Naast hun motivatie, sociaal engagement en milieubewustzijn speelden ook de passies en talenten die de kandidaten ‘naast het werk’ hebben een rol, want het geselecteerde team bestaat uit twee fotografen, drie storytellers en een videojournalist. Voor IKEA een gedroomde kans om de medewerkers eens vanuit een andere hoek te leren kennen.

Ook in dit iWitness project spelen de kernwaarden van het HR-beleid van IKEA een sleutelrol: gelijkheid, diversiteit, teamspirit en passie voor mensen.

 

Het team

Erika Buggenhoudt – IKEA Gent

Erika is verkoopmedewerkster keukens in Gent en neemt tijdens de trip de taak van storyteller op zich. “Met mijn achtergrond van sociaal en jeugdwerkster – en als moeder van twee – heb ik een bijzondere interesse voor de verhalen van de kinderen in het vluchtelingenkamp. Ik wil ook meer te weten komen over het werk van UNHCR en de IKEA Foundation”. Erika houdt zelf van schrijven, naaien en tuinieren, en vraagt zich af “wat de hobby’s van de vluchtelingen waren…  en of ze daar nog een kans toe hebben”.

Pierre Portelange – IKEA Anderlecht

Pierre is afdelingsmanager logistiek en maakt deel uit van het duurzaamheidsteam in IKEA Anderlecht. Hij zal de Franstalige blogposts voor zijn rekening nemen. “We krijgen zoveel onjuiste informatie hier in België. Ik wil weten wat daar echt gebeurt en die verhalen vertellen aan al mijn collega’s. We hoeven niet bang te zijn voor vluchtelingen.“

Damien Radermecker – IKEA Aarlen

Damien werkt op zaterdagen als Recovery medewerker bij het IKEA woonwarenhuis in Aarlen. In Jordanië zal hij aan de slag gaan als de videojournalist van het team. “Ik heb het nodig om de wereld rondom mij te zien en te begrijpen. Dat was ook de aanleiding voor mijn studies journalistiek. Ik heb de mogelijkheid gehad om te helpen bij de vluchtelingen in Brussel, en de problematiek houdt me dan ook erg bezig. De kans die IKEA me nu biedt om de levensomstandigheden van vluchtelingen in Jordanië te ontdekken, is uniek. En met de camera in de hand, kan ik achteraf met iedereen delen hoe het daar echt is.”

Baptiste Collard – IKEA Hognoul

Baptiste is verkoopmedewerker keukens in Hognoul. Als gediplomeerd en gepassioneerd fotograaf zal hij de portretten van de vluchtelingen maken. “Mensen zijn mijn favoriete onderwerp. Ik wil in Jordanië dan ook het menselijke aspect van de vluchtelingencrisis in beeld brengen. Na mijn iWitness-ervaring hoop ik het eenzijdige beeld dat mensen soms van vluchtelingen hebben te kunnen bijsturen.”

Ann Luyckx – IKEA Wilrijk

Ann is medewerker op de zelfbediening in IKEA Wilrijk. Na de tsunami in Indonesië nam ze al eens deel aan een humanitair project. Ann studeerde fotografie en zal tijdens de trip het IKEA team in actie vereeuwigen. “Hoe ziet het dagelijkse leven eruit in het vluchtelingenkamp? Wat doen die mensen overdag? Waar dromen ze van en hoe brengen ze hun kinderen groot in zulke moeilijke omstandigheden? Ik hoop dat al die vragen zullen beantwoord worden en ik ze in mooie beelden kan vatten.”

Nathalie Van Edom – IKEA Hasselt

Nathalie is afdelingsmanager sales voor de slaap- en badkamers in Hasselt. Zij zal onder andere de Nederlandstalige blogposts over het avontuur in Jordanië schrijven. “Ik hou van backpacken naar minder bekende bestemmingen. Tijdens onze trip hoop ik interessante mensen te ontmoeten die in het kamp leven of werken. Ik ben door Syrië en Jordanië getrokken net voor de burgeroorlog, dus het ligt me nauw aan het hart om te zien hoe die landen geëvolueerd zijn.”   

Volg hun verhalen vanaf 27 juni via blog.ikeafoundation.org en de Facebookpagina van IKEA Belgium https://www.facebook.com/IKEAbelgium/?fref=ts

 

Over de IKEA Foundation

De IKEA Foundation (Stichting IKEA Foundation) is de filantropische arm van de Stichting INGKA Foundation, de eigenaar van de IKEA Groep. We streven ernaar de kansen voor kinderen en jongeren in een aantal van ’s werelds armste gemeenschappen te verbeteren door financiële steun te geven aan totaalprogramma’s op lange termijn die een ingrijpende en blijvende verandering kunnen teweegbrengen. De IKEA Foundation werkt samen met sterke, strategisch gekozen partners voor het toepassen van innoverende benaderingen om grootschalige resultaten te bereiken in vier kerngebieden in het leven van een kind: een thuis, een gezonde start in het leven, kwaliteitsonderwijs en een stabiel gezinsinkomen. Daarnaast helpt de IKEA Foundation deze gemeenschappen in de strijd tegen klimaatverandering.

Verneem hier meer over op www.ikeafoundation.org en www.facebook.com/IKEAfoundation (vanaf 27 juni).

 

Contacteer ons
Annelies Nauwelaerts PR Manager, IKEA België
Annelies Nauwelaerts PR Manager, IKEA België
Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Bergen. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4500 medewerkers.