Ga in 2021, samen met IKEA, de strijd tegen voedselverspilling aan

Januari 2021

ZAVENTEM, 14 januari 2021 – Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Zo ook in de keuken. Want in 2021 wil IKEA, samen met jou, de strijd tegen voedselverspilling aangaan. Zo wil IKEA België niet alleen de helft minder voedsel verspillen in de eigen productieketen tegen eind 2021, maar zet ze zich eveneens in om iedereen thuis minder eten te laten weggooien. Aan de hand van een ‘anti-voedselverspilling’-campagne met eenvoudige tips, praktische producten en een motiverende uitdaging wil IKEA consumenten inspireren om hun keukengewoonten thuis aan te passen en zo bij te dragen aan een gezond en duurzaam leven zonder afval. Want #AlleBeetjesHelpen, ook jouw – zelfs minieme – inspanning! 

Alle beelden in hoge resolutie zijn beschikbaar in de IKEA Media Gallery.

Ben je er nog niet helemaal uit welke goede voornemens je dit jaar wilt verwezenlijken, of is er nog ruimte op je lijstje voor één extra voornemen, laat het dan de strijd tegen voedselverspilling zijn. Naar schatting gaat er immers elk jaar tot een derde van de wereldvoedselvoorziening verloren* en met een kleine verandering in ieders, zowel bedrijven als consumenten, keukengewoonten kunnen we dit enorme cijfer helpen verminderen en bijdragen aan een gezond en duurzaam leven zonder afval. Wist je trouwens dat IKEA België sinds de opstart van een intern programma in 2017 om de strijd met voedselverspilling aan te gaan, bijna een half miljoen maaltijden bespaard heeft? Dit staat gelijk aan een totale besparing van bijna 200 ton afval (199,3 ton) en 856,9 ton CO2. En als goede voornemen van dit jaar, wil IKEA België tegen eind 2021 de voedselverspilling in de eigen productieketen verminderen met 50%. ​
Meer info hierover lees je hier.

Ga de uitdaging aan en laat je boodschappen langer leven

Om iedereen ook thuis te helpen in de strijd tegen voedselverspilling, lanceert IKEA in januari een inspirerende ‘anti-voedselverspilling’-campagne, bestaande uit onder andere een originele (met spoken zowaar!) TV-spot (video onder embargo tot 18 januari) waarin ze aandacht vraagt voor de problematiek en oproept je boodschappen langer te laten leven via een optimaal gebruik van praktische voedselopbergers zoals de IKEA 365+ voorraadpotten, de KUNGSFORS netjes of de RISTATORP mand.

Voorts lanceert IKEA dit voorjaar de ‘Ik kook duurzaam’ uitdaging. Deze uitdaging, waarvoor je kan inschrijven via de IKEA Better Living App, loopt van ​ 29 januari tot en met 7 februari en bestaat erin om gedurende 10 dagen zo goed en zoveel mogelijk verschillende duurzame acties in de keuken te realiseren. Het gaat om kleine aanpassingen die makkelijk uit te oefenen zijn in het dagelijks leven zoals koken met lokale, seizoensgebonden ingrediënten, maaltijden plannen, restjes gebruiken... Wie deelneemt aan de uitdaging, werkt niet alleen mee aan een duurzame toekomst binnen de limieten van onze planeet, maar maakt bovendien kans op het winnen van 1 van de 5 IKEA giftvouchers ter waarde van 200 euro.

Tips om op creatieve wijze voedselverspilling te verminderen 

Om je goede voornemens in de keuken in 2021 tot een goed einde te brengen, heeft IKEA tenslotte de volgende handige en makkelijk te realiseren tips voor jou verzameld:

  • Wanneer je gaat winkelen, kan je erop letten dat je niet meer bederfelijk voedsel koopt dan je kan verbruiken voordat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Eenmaal thuis bewaar je de ingrediënten binnen handbereik in doorzichtige voedselopbergers. Zo gaat vers voedsel wat langer mee en onthoud je wat je eerst moet eten. Ook ingrediënten met een langere houdbaarheidsdatum, net als restjes in de koelkast of diepvriezer bewaar je best in aangepaste voorraadproducten waarop je datum en inhoud noteert om zo verspilling te vermijden. 
  • Plan je maaltijden en dus ook je boodschappen voor de komende week. Zo eet je gezonder, bespaar je tijd en geld en verspil je minder voedsel. Een win-win situatie dus! Een slim voorraadje aanleggen kan ook geen kwaad: met enkele basisproducten met een vrij lange houdbaarheidsdatum heb je altijd iets achter de hand om restjes mee aan te vullen waarmee je dan een nieuwe, leuke maaltijd op tafel kunt toveren voor jezelf, of je eigen take-away voor familie en vrienden mee kunt organiseren. Over take-away gesproken, wist je dat IKEA België sinds 2019 een samenwerking heeft met Too Good To Go en je onverkochte maaltijden uit het IKEA restaurant op het einde van de dag aan een aantrekkelijke prijs kan aankopen?**
  • Geef afval een nieuw leven: ook al leef je zuinig, je hebt altijd een zekere hoeveelheid voedselafval. Restproducten kan je echter eenvoudig verwerken op een manier die het milieu minder belast. Als je een tuin of een balkon hebt, kan je van de meeste keukenresten compost maken in plaats van ze richting stortplaats te sturen. Waarom plant je de wortels van je groenten niet om ze opnieuw te laten groeien in plaats van ze weg te gooien? De onderkant van een krop sla of een bosui kan je in een potje water doen en, eenmaal geworteld, in aarde planten. Ook kruiden als munt en basilicum wortelen trouwens in water vanuit hun stengels! Voedselresten die je toch niet zelf kan verwerken, sorteer je best in een afzonderlijke bak. 

*Food and Agriculture Organisation van de VN

**Service tijdelijk niet beschikbaar bij IKEA door COVID19-veiligheidsmaatregelen

De IKEA Better Living app is beschikbaar in de Google Play Store en in de Apple Store via deze link. Praktische info over de ‘Ik kook duurzaam’ - challenge kan je vanaf 18 januari hier terugvinden. 


Voor meer informatie, neem contact op met:

Persdienst IKEA België
press.belgium@ikea.com ​
+32 2 709 15 19

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.