ELK ZIJN PLEKJE IN HUIS

IKEA helpt Belg huis te herontdekken mét behoud van privacy

Nu we met zijn allen thuiswerken, studeren en leven, is onze thuis, meer dan ooit, de belangrijkste plek ter wereld. In de nieuwe realiteit vloeien deze ooit verschillende werelden helemaal in elkaar over, wat mogelijk ook een impact heeft op onze privacy. Omdat het niet altijd simpel is om privacy op te eisen en meer ruimte te vragen, geeft IKEA je een duwtje in de rug om van je huis een thuis te maken, met behulp van virtuele afspraken voor interieuradvies en tips hoe je persoonlijke cocon te creëren.

Met zijn allen thuis

Nu Belgen zo veel mogelijk thuis moeten blijven, zou de bestaande ‘privacy gap’ in huis wel eens groter kunnen worden. Uit het Life at Home onderzoek van IKEA (2018 & 2019) bleek immers al dat een vierde van onze landgenoten privacy buitenshuis opzoeken: de één ziet pendelen als een moment voor zichzelf, de ander drinkt een koffie in zijn favoriete koffiebar of vertoeft in het stadspark. Maar dat kan dus vandaag niet meer. Voldoende privacy ervaren heeft nochtans een positief effect op onze mentale gezondheid: zo voelen we ons kalm (77%), tevreden (60%) en over het algemeen gelukkig (33%) bij ​ voldoende tijd en ruimte voor onszelf. 

Durf te vragen

Voeg daaraan toe dat wij Belgen het doorgaans ook moeilijk vinden om aan te geven wanneer we tijd en ruimte voor onszelf nodig hebben, en je begrijpt dat het uitdagende tijden zijn voor veel gezinnen. Uit het Life at Home onderzoek bleek nog dat één op vijf (19%) bang is dat zijn of haar huisgenoten het persoonlijk zouden opvatten wanneer ze een momentje voor zichzelf inlassen. 

“Privacy is belangrijk voor ons welzijn, maar niet altijd evident. 8 op de 10 Belgen geven aan fysieke afscherming te zoeken voor privacy”, aldus Jolanda Wetzelaer, interieurspecialiste bij IKEA België. “Maar in de realiteit van vandaag is dat voor de meesten niet weggelegd. Toch kan je door het optimaal inrichten van ruimtes, op een eenvoudige manier persoonlijke cocons creëren om je in terug te trekken. De voorbije weken piekte op onze webshop de aankoop van producten om je werkplek in te richten, je huis op orde te brengen en met het zonnige weer van je terras of tuin te genieten. Dit toont aan dat mensen, op zoek zijn naar hun eigen plekje in huis.”

Persoonlijke begeleiding om jouw cocon waar te maken

Droom je ook van een eigen cocon in de vorm van een ergonomisch thuiskantoor, een op-en-top georganiseerde woonkamer of een zen slaapkamer, maar weet je niet meteen hoe eraan te beginnen? Sinds deze week kan je online een afspraak boeken voor persoonlijk advies van de IKEA specialisten. Via een videogesprek kan je je behoeften, dromen en wensen bespreken om vervolgens samen met hen een mooi ontwerp van jouw gedroomde thuiskantoor, opbergmeubel… te maken. Meer informatie hierover vind je hier

Ben je toch meer van het DIY-type of combineer je graag beiden, dan hebben we hieronder alvast enkele tips & tricks op een rijtje gezet. 

(T)huiswerk

Om je werk of studeerplek thuis te optimaliseren, richt je deze best zo goed mogelijk in volgens jouw noden. Werk jij graag in een nette ruimte of scherpt veel materiaal juist je creativiteit aan? Berg je liefst al je spullen op in stapelbare bakken of stal je liever producten uit in een open kast? Maak een (t)huiswerkplek die bij je past, die functioneel is en waar productiviteit centraal staat. Schuif vervolgens enkel je bureaustoel nog onder tafel, haal je tas koffie en je laptop erbij en je dag kan starten.

IKEA helpt je een heel eind op weg in je zoektocht naar het perfecte thuiskantoor of studeermeubilair, of je nu een hele kamer, een hoekje in de keuken of alleen een zitje in de sofa ter beschikking hebt. Richt een comfortabele plek in waarbij jij je ongestoord kan concentreren. "Privacy is belangrijk voor je concentratie, maar er is meer. Het zijn net die eigen momentjes van opperste concentratie waarin velen tijd en ruimte vinden om activiteiten te doen die bijdragen aan hun persoonlijke groei (64%), zo toont ons onderzoek aan”, aldus Jolanda Wetzelaer. 

Meer inspiratie en producten om je (t)huiswerkplek optimaal in te richten vind je hier.

Pret voor de kleinsten

In het Life at Home onderzoek gaf de helft (49%) van de ouders met (jonge) kinderen al aan dat ze niet aan me-time toe kwamen. Dat wordt er nu ongetwijfeld niet gemakkelijker op. Om deze periode efficiënt te overbruggen, kan het daarom interessant zijn om plezier en functionaliteit te combineren. 

Wie zegt er dat opruimen saai is? Laat je kinderen hun kleding netjes per kleur hangen in de kast of daag hen uit de sokken te organiseren van licht naar donker. Laat hun fantasie de vrije loop gaan om een avontuur te bedenken in jullie dagelijkse routine. Schakel je kinderen in als keukenhulpjes of laat hen het weekmenu tekenen in pictionary-stijl. Tover je tuin om tot een jungle met planten, exotische knuffels en een tentenkamp uit lakens, en je ziet of hoort je kinderen de ganse namiddag niet meer. Pret, maar vooral wat me-time gegarandeerd!

Extra tips en tricks voor een fantastische speelruimte? Klik dan hier.

Creëer je eigen oase

Even ontsnappen aan de drukte binnenshuis, of nood aan een relaxerende werkpauze? Geef je buitenruimte kleur en persoonlijkheid en maak in een handomdraai een rustgevende oase van je tuin of terras. Droom weg op enkele kussens in de zon, of zoek de schaduw op onder een parasol: dat vakantiegevoel was nog nooit zo dichtbij.

Richt je buitenruimte zo in zodat je er solo dan wel met het hele gezin van kan genieten: comfortabele zitoplossingen voor volwassenen, een speelzone voor de kinderen, voldoende planten voor je favoriete viervoeter. Wil je langer buitenshuis vertoeven dan enkel tijdens je werk of studeerpauze, dan voorziet IKEA ook handige opbergers om al je benodigdheden mee naar buiten te verhuizen. Kies producten die kleurvast en waterafstotend zijn zoals sierkussens en zetels, waardoor ze ideaal zijn om zowel binnen als buiten te gebruiken.

De nodige inspiratie om je buitenruimte voor te bereiden op het zonnetje vind je hier.


Voor productaanvragen en meer informatie, contacteer manon@oona.be.


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IKEA Belgium

IKEA biedt goed ontworpen, functionele woninginrichtingsartikelen tegen betaalbare prijzen. IKEA werd in 1943 opgericht in Zweden en de IKEA Group telt vandaag 364 winkels in 30 landen. 158.000 medewerkers engageren zich voor onze visie om een beter dagelijks leven te creëren voor zo veel mogelijk mensen. De zorg voor mens en milieu maakt integraal deel uit van onze manier van zakendoen. IKEA ondersteunt permanent initiatieven die ondermeer kinderen en het milieu ten goede komen. IKEA is sinds 1984 in België actief en heeft 8 woonwarenhuizen: in Anderlecht, Arlon, Gent, Liège, Wilrijk, Zaventem, Hasselt en Mons. Sinds 2018 zijn de producten van IKEA België ook online beschikbaar op IKEA.be. In België telt IKEA meer dan 4.480 medewerkers.